Musorujsag
Élő Eredmények

Bujdosó Imre 55 éves

MTI
Szerdán 55 éves Bujdosó Imre, az 1988-as szöuli olimpián emlékezetes küzdelemben aranyérmes férfi kardcsapat tagja.

„Bár egy sportoló pályafutásának csúcsa az olimpiai győzelem, én az 1991-es budapesti világbajnokságon szerzett csapataranyat is ugyanilyen mérföldkőnek tartom – mondta az MTI-nek telefonon a németországi Koblenzben élő és edzősködő sportember. – Különösen most, hogy tavaly ismét Budapest adott otthont a világbajnokságnak, amelyen már edzőként vettem ugyan részt, ám az akkori élmények újra felelevenedtek bennem. Most is sok néző volt kinn a versenyen, de 1991-ben, az akkori BS-ben még csodálatosabb volt a hangulat. Az egyik legsikeresebb vb volt az akkori, kardcsapatunk győzelme pedig lázba hozta a közönséget, hiszen a csapatversenynek mindig sajátos íze van.”

Bujdosó a két említett siker után még tagja volt az 1992-es olimpián ezüstérmes válogatottnak, majd Barcelona után befejezte pályafutását.

Németországi tevékenységének kezdetével kapcsolatban felelevenítette, hogy egy ottani világkupán a németek szerződést ajánlottak neki, és mivel a magyar vívószövetség akkori vezetői nem marasztalták, elfogadta a felkérést.

Szöul, 1988. szeptember 29. Bujdosó Imre (b), a győztes magyar kardcsapat tagja győz Georgij Pogoszov szovjet kardozó elleni asszójában, a szöuli nyári olimpiai játékok kardcsapat versenyszámában. MTI Fotó: Németh Ferenc

„Több mint 20 éve ugyanazon a helyen, Koblenzben dolgozom. Az első négy évben egyesületi edző voltam, azóta pedig olimpiai központi edző vagyok. A magyar viszonyokra átültetve megyei vívóközpontban mintegy 70 férfi és női kardozóval foglalkozom az utánpótlástól a nemzetközi szintű versenyzőig. Hétvégenként szinte állandóan úton vagyok, mert nemcsak edzem, hanem versenyekre is viszem a tanítványokat. Február közepén például ott leszünk a budapesti Héraklész Kupán” – nyilatkozott.

Pályafutására visszatekintve összességében elégedettnek mondja magát, még ha az egyéni aranyérem hiányzik is a gyűjteményéből:

„Nekem valahogy csapatban mindig jobban ment. Egyéniben 1986-ban ezüstérmes lettem a világbajnokságon, ma azt mondom: túl sokat kockáztattam, ezért kaptam ki 10-8-ra a döntőben. Egyesek szerint vihettem volna többre is, ám én azt mondom, nem biztos, hogy ha aszkéta életet élek, sikeresebb lettem volna. Mesterem, Batizi Sanyi bácsi nem kímélt az edzéseken, nem ezen múlt az eredményességem.”

Bujdosó Imre nemcsak a pályafutásával, magánéletével is elégedett. Évtizedek óta boldog házasságban él, három gyermeke közül a kisebbik fiú, a 28 éves Gergő vívott, majd a német szövetség versenybírója lett. A 29 éves Balázs nem akart vívni, nem is erőltették nála ezt a sportot. A 24 éves Alexandra viszont 15 éves kora óta a német válogatott tagja, 16 évesen már felnőtt világbajnokságon szerepelt, két olimpián is részt vett.

„Nekem megadatott, hogy sok időt tölthetek a gyerekeimmel, nemcsak a családban, a sportban is együtt vagyunk, járjuk a versenyeket, a világot. Alexandra indult a tavalyi budapesti vébén is, igaz, német színekben…”. – tette hozzá.

Bujdosó Imre az egykori csapattársaktól sem szakadt el. Mivel Szabó Bence, Nébald György és Csongrádi László is a sportban, sőt a vívásban maradt a közös sikerek után, a nemzetközi versenyeken rendszeresen találkoznak. Nyári szabadsága idején pedig – tette hozzá – itthoni tanyáján jönnek össze és tartanak „Bujdi-napokat”.

Bujdosó Imre:
születési idő, hely: 1959. február 12., Berettyóújfalu
sportág: vívás
klubjai: BSE, Vasas
legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok csapatban (1988, Szöul), olimpiai ezüstérmes csapatban (1992, Barcelona), világbajnok csapatban (1982, Róma és 1991, Budapest), világbajnoki ezüstérmes egyéniben (1986, Szófia), világbajnoki ezüstérmes csapatban (1983, Bécs és 1990, Lyon), világbajnoki bronzérmes csapatban (1985, Barcelona); Európa-bajnok csapatban (1991, Bécs)
1982 és 1992 között volt a válogatott tagja
1986-ban az év vívójának válaszották Magyarországon
Visszavonulása után Németországban kezdett edzősködni és azóta is ott él

További tartalmak