Musorujsag
Élő Eredmények

Íme a hatemeletes budapesti úszópalota látványterve

mti
Elkészült a látványterve az új budapesti úszókomplexumnak, amely a 2017-es junior, illetve a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság helyszíne lesz.

A Dagály strand északi részén legkésőbb 2016 végére felépülő, hatemeletes úszópalota Budapest olyan új látványosságává is válik, amelynek az egész világ a csodájára jár majd – hangzott el a létesítménnyel kapcsolatos terveket ismertető sajtótájékoztatón.

Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok vezetője elmondta, hogy a 25 ezer négyzetméter alapterületű, elhúzható tetővel ellátott komplexumban a verseny- és bemelegítő medencék, továbbá ugrótorony mellett tanmedence is helyet kap, s alapállapotában ötezer néző befogadására lesz alkalmas. A 2021-es vb-re becsatlakozik egy mobillelátós rész, így lesz 18 ezres az össz-befogadóképesség, de a 13 ezres ideiglenes tribünt a felnőtt-világbajnokságot követően elbontják. Hozzáfűzte, hogy előzetes becslés szerint nyolcmilliárd forint körül van az uszoda ára, de a költségeket még növelik majd a vizes világbajnokságokkal összefüggésben a fő helyszín mellett más színhelyeken is zajló létesítményfejlesztések. A kormánybiztos elmondása szerint a tervezés most folyik tovább, október-november táján lesznek készen a kivitelezési tervek, utána következhet a kivitelező kiválasztása közbeszerzési pályázat útján, 2015 elején indulhat a munka, s jövő februárban kerülhet sor az alapkőletételre.

A budapesti úszópalota látványterve - MTI Fotó: Nemzeti Sportközpontok A budapesti úszópalota látványterve – MTI Fotó: Nemzeti Sportközpontok

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar úszósport múltjával, eredményeivel kiérdemelte ezt az uszodát, amely megítélése szerint gyönyörű lesz. Kitért rá, hogy a 2017-es korosztályos vb rajtja előtt legalább fél évvel korábban átadandó komplexummal megoldódik az a gond, ami ma még tetten érhető, hogy szinte egymást ölik a vízfelületért a vizesek, az úszók, a vízilabdázók, a műúszók, a műugrók, mert nincs hol edzeni. Az új uszodának köszönhetően viszont „a bőség zavara köszönt ránk” – fogalmazott.

Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese előrebocsátotta, hogy nem a főváros vezetése felel a beruházásért, viszont kötelessége, hogy számos járulékos feladat teljesítésével segítse a beruházás sikerét. „Budapest szeretne jó házigazda lenni, s garantálni, hogy a több tízezer idelátogató gond nélkül közelíthesse meg a versenyszínhelyeket” – jelentette ki, s elsősorban az infrastrukturális és a tömegközlekedéssel kapcsolatos teendőket említette a legfontosabb feladataik között.

A budapesti úszópalota látványterve - MTI Fotó: Nemzeti Sportközpontok A budapesti úszópalota látványterve – MTI Fotó: Nemzeti Sportközpontok

A látványtervek részletes ismertetésekor kiderült, hogy az új sportlétesítmény különlegességei közé tartozik majd az aranyszínben pompázó épülethomlokzat, az egyedülálló panoráma, a környezetbe illesztett kertek, sétautak, új hajóállomás, vagy éppenséggel a napelemes medence és az energiatermelő járda, mely utóbbin végigsétálva maguk a látogatók is hozzájárulnak az épület takarékos üzemeltetéséhez.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="104018"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2014/02/D_MTI20140211118-1024x724.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak