Musorujsag
Élő Eredmények

Ferencváros polgármestere szerint Újpest nélkül nincs magyar foci

MTI
Ferencváros polgármestere kiállt az Újpest FC mellett, jelezve, hogy szerinte elképzelhetetlen a lila-fehér csapat nélkül a magyar futball.

Bácskai János IX. kerületi városvezető újpesti kollégája, Wintermantel Zsolt szerdai közleményére reagálva jelezte, hogy Ferencváros szolidaritását fejezi ki Újpesttel, s bizakodóan várja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) „helyes értékítélettel, a sporttörvény alapján meghozott pozitív döntését” a nehéz helyzetbe került klubbal kapcsolatban.

„2006 nyarán mi Ferencvárosiak is, a Ferencvárosi Torna Club szurkolói átéltük már a szégyenletes érzést, csapatunk kizárását az első osztályból, amelyért nem a sportolók, a szurkolók voltak felelősek; teljesítményük, mindenkori eredményeik alapján az első osztályban a helyük” – áll a ferencvárosi polgármester csütörtöki közleményében.

Wintermantel Zsolt szerdán arról írt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) törvény adta lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását, a sporttörvény decemberi módosítása után ugyanis a szövetség meghozhatja azt a döntést, mely megmenti a klubot.

Az UTE korábban azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Az MLSZ kedden közleményben jelezte, hetek óta egyeztet az újpesti klubvezetéssel, jelenleg is folyamatosan kapcsolatban áll a tulajdonossal, egyben pedig egyértelművé tette, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapnia ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhasson a lila-fehér klub licencéről. Közölte, kész soron kívül döntést hozni, amint rendelkezésére állnak a bekért dokumentumok és információk.

Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson a mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sportnak az ügy hátteréről elmondta, amikor Roderick Duchatelet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek, a tulajdonos pedig úgy döntött, a vitatható követeléseket már nem fizeti ki.

Csehi István, az Újpest FC Kft. korábbi ügyvezetője ezekre az állításokra az MTI-hez is eljuttatott közleményben azt állította, hogy új offshore cég nem jelentkezett, a követelésekkel tisztában volt a belga tulajdonos, a 2012. és 2013. évi veszteségeknek pedig nincs köze a múltbéli adósságok törlesztéséhez.

Az atlatszo.hu honlap csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhatóság 2012-es vizsgálatának eredményét, mely szerint az Újpest FC körül egy szűk üzleti csoport tagjai több offshore céget hoztak létre, s azokon keresztül, törvénytelen módszerekkel szívták ki a pénzt a klubból. Az egyik cég, a Morcote Kft. ügyvezetője Csehi Kornél volt, Csehi István fia, a vállalkozás egyetlen alkalmazottja Csehi Krisztina, Csehi István lánya volt – a honlap szerint.

Az ügyben érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

További tartalmak