Musorujsag
Élő Eredmények

A Barca magyar klasszisairól mutat be dokumentumfilmet a Duna

MTI
Magyarok a Barcáért címmel hétfő este háromrészes dokumentumfilm-sorozattal jelentkezik a Duna, a sorozat a katalán sztárcsapat történetében jelentős szerepet betöltő magyar futballisták pályafutását, első sorban Kubala Lászlóét mutatja be.

Kocsis Tibor, a film rendező-producere a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, egy külföldi útja során ismerkedett meg Kubala nevével, a kiváló labdarúgó mítoszát pedig szeretné bemutatni a magyar közönségnek, amely még kevesebbet tud róla. Hozzátetette, a katalán klubban már a legendás Kubala, Kocsis, Czibor hármas előtt szerepeltek magyar játékosok, akiknek szintén hatalmas szerepe volt abban, hogy a gárda ma a világ egyik legjobbja. Kocsis Tibor az előkészületekkel kapcsolatban megjegyezte, a kutatások már öt évvel ezelőtt elkezdődtek, maga az alkotás pedig másfél éves munkát igényelt.

1961. június 25-én készült fekete-fehér felvétel KUBALA Lászlóról, az 1950-es évek kiemelkedő magyar labdarúgójáról, aki hetvennégy éves korában 2002. május 17-én elhunyt egy barcelonai kórházban. Kubala, akit 1999-ben, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub centenáriumi évében a klub történetének legkiemelkedőbb játékosának választottak, krónikus Alzheimer-kórban szenvedett és februárban agyérgörcs érte. Kubala egyedülálló rekorderként három válogatottban is szerepelt: a magyarban, a csehszlovákban és a spanyolban , ezenkivül 1969 és 1980 között 11 éven át töltötte be a spanyol válogatott szövetségi kapitányi tisztét. Az FC Barcelona Kubalával a soraiban négyszer nyert bajnoki címet, öt alkalommal hódította el a Spanyol Kupát, és két alkalommal bizonyult legjobbnak az UEFA Kupa elődjében, a Vásárvárosok Kupájában 1951 és 1962 között. A legendás labdarúgó 19 alkalommal játszott a spanyol válogatottban és ezeken a mérkőzéseken 11 gólt lőtt. (MTI FOTÓ/EPA/EFE)

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója hangsúlyozta, a közmédia ezzel a sorozattal is nyitni kíván a közönség irányába, szeretnék bemutatni az olyan hősöket, mint Kubala, aki jó példa a fiatalok számára. Szabó László Zsolt azt is elmondta, hogy a tervek szerint több fesztiválon is elindítják majd a filmet, és szeretnék, ha külföldi televíziók is műsorukra tűznék.

Dobos Menyhért, a Duna TV vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy Duna World által a határon túlra, illetve a tengerentúlra, így Ausztráliába és Dél-Amerikába is eljut majd az alkotás.

A film szakértője Dunai Antal olimpiai bajnok, a Magyar Labdarúgó Szövetség utazó nagykövete, Kubala egykori barátja volt. A filmmel kapcsolatban elmondta, hogy hűen fogja bemutatni a legendás játékos imázsát.

Az összesen 90 perces dokumentumfilmet hétfőn 21.55 órától sugározza a Duna.

További tartalmak