×

Egy furcsa malőr miatt két körrel rövidebb lett a kínai futam

Egy szokatlan hiba miatt két körrel megrövidítették a Kínai Nagydíjat – utólag. A versenyirányítás nem volt a helyzet magaslatán.

Motor Racing - Formula One World Championship - Chinese Grand Prix - Race Day - Shanghai, China Lewis Hamilton vezeti a mezőnyt a Kínai Nagydíj rajtja után (Fotó: xpbimages.com)A futamgyőztes Lewis Hamilton a Kínai Nagydíj utolsóelőtti körében érdekes információt közölt csapatával a rádión: a célvonalon áthaladva már látta lendülni a kockás zászlót. Miután ez az 56. helyett az 55. körben történt, hamar világossá vált, az illetékesek hibáztak. A malőr miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség szabályzata 43.2-es pontjára hivatkozva úgy rendelkezett, utólag két körrel megrövidíti a versenyt, azaz az 54. kör eredményét tekinti a futam hivatalos végeredményének.

A vonatkozó szabály úgy fogalmaz: „Amennyiben bármilyen oknál fogva a verseny-vége jelzést az előtt adják le, hogy a vezető autó teljesítette volna a tervezett körszámot, vagy az előírt versenyidő lejárt, a futam végét az a kör jelenti, amely során a vezető pozícióban lévő versenyző a jelzés előtt utoljára átszelte a célvonalat.”

A módosítás komolyabban nem befolyásolta a verseny végeredményét, az egyetlen változást az jelenti, hogy Kobajasi Kamui utolsó körben Jules Bianchi ellen bemutatott előzése érvényét vesztette, így végül a japán maradt a 18., míg francia kollégája visszakapta 17. helyét.