Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone: Jövőre eltörölhetjük a duplapontos szabályt

Ecclestone: Jövőre eltörölhetjük a duplapontos szabályt

Sporting Life
Abban az esetben, ha idén nem működik megfelelően, a 2015-ös szezon kezdete előtt eltörölhetik a szezonzáró futamra vonatkozó pontduplázós szabályt - jelentette ki a Forma-1 Menedzsment (FOM) elnöke, Bernie Ecclestone. A brit üzletember a háromautós csapatokról is beszélt.
Bernie Ecclestone - Fotó: xpb Bernie Ecclestone – Fotó: xpb

A jelenleg érvényben lévő sportszabályok szerint a 2014-es Forma-1-es világbajnokság utolsó megmérettetésén a versenyzők kétszer annyi pontot kapnak, mint a többi viadalon. A pontduplázás ötlete a FOM első emberének fejéből pattant ki, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig hivatalosan is felvette azt a sportszabályok közé, mondván a változtatásnak köszönhetően izgalmasabb lehet a bajnokság véghajrája. A szabály az elmúlt hetekben, hónapokban rengeteg kritikát kapott, sokak szerint ugyanis rendkívül igazságtalan és túlságosan mesterkélt.

Az FIA elnöke, Jean Todt a szezon során több alkalommal is kijelentette, hogy a 2015-ös évad kezdete előtt megvitatják a sokat kritizált szabály módosításának, avagy törlésének lehetőségét. A Szingapúri Nagydíj helyszínén Ecclestone is elismerte, adott esetben az idei lehet a regula első és egyben utolsó éve. “Én azt akartam, hogy az utolsó három futamon duplázzák meg a pontokat” – idézi Ecclestone szavait a Sporting Life. “Ebben az esetben több esélyük van az üldözőknek; akkoriban viszont mindenki azt mondta, őrült vagyok, szóval nem vezettük be ezt a szabályt” – teszi hozzá.

“Hogy megtartjuk-e az utolsó futamos szabályt? Nem tudom, talán nem. Egyelőre nem láttuk, hogyan működik, és a döntés majd attól függ, bevált-e vagy sem. Én úgy gondoltam, ez a helyes út, ezzel tehetjük izgalmasabbá a bajnokság véghajráját; ellenkező esetben néha az utolsó három, vagy négy futam olyan, mintha a pilóták valamiféle bajnokságon kívüli megmérettetésen vennének részt” – utalt azokra a világbajnokság első évtizedeiben még rendszeresen megtartott versenyekre, melyeken egyetlenegy pont sem került kiosztásra.

A Szingapúri Nagydíj előtt ismét felmerült a háromautós csapatok ötlete, miután több kisebb alakulat is komoly anyagi nehézségekkel küzd – a hírek három komoly bajban lévő egyletről szólnak, ezek megszűnése esetén pedig a nyolc talpon maradó versenycsapat három autót indíthatna. Ecclestone örülne, ha ez a “vészforgatókönyv” végül életbe lépne, hiszen évek óta nagy pártolója ennek az elképzelésnek. “Mindig benne volt a pakliban, hogy elveszítünk három csapatot, és akkor a többiek három autóval versenyeznek majd” – kezdi a 83 éves brit üzletember.

 “Azt hiszem, ez megvalósulhat. Én személy szerint sokkal szívesebben nézném azt, hogy a Ferrari három autóval versenyez, avagy a többi élcsapat három autóval versenyez, mint azt, hogy egyes csapatok csak szenvednek. Hogy ezt a szabályt bevezethetjük-e a 2015-ös évben? Nos, a következő két-három verseny után valamivel már okosabbak leszünk” – folytatja. A napokban felmerült, hogy a kisebb csapatok a nehézségek megoldása végett valamiféle pénzügyi segítséget kapnak, Ecclestone viszont természetesnek tartja azt, hogy egyes istállók anyagi gondok miatt távoznak.

“Régóta itt vagyok már – néhány ember biztosan azt mondaná most, hogy már túl régóta -, szóval tisztában vagyok azzal, miként mennek a dolgok a mezőny harmadik harmadában. A legnagyobb baj az, hogy ezek az istállók csak rövid távlatokban gondolkodnak. Kérdezheted őket a következő évről, de ők sokkal inkább a következő verseny miatt aggódnak” – zárja gondolatát Ecclestone, aki Szingapúrban azt is elárulta, hogy igazi unikumnak tartja az ország megmérettetését, ezért a száguldó cirkusz “mindig vissza fog térni” erre a helyszínre.

További tartalmak