Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Dr. Hartstein írása Bianchi sérüléséről

Dr. Gary Hartstein blog
Amit a diffúz axonális sérülésről tudni kell - a Forma-1 volt főorvosának, Dr. Gary Hartstein írása alapján.
Jules Bianchi ( Fotó:  Charniaux / XPB Images) Jules Bianchi ( Fotó: Charniaux / XPB Images)

Ahogy azt korábban, Michael Schumacher síbalesetét követően megszokhattuk, a Forma-1 főorvosa, Dr. Gary Hartstein ezúttal is megpróbálja bemutatni, mit is jelentenek azok az orvosi szakszavak, melyek a legutóbbi, Jules Bianchi sérülését illető hivatalos közleményben állnak.

Dr. Hartstein szavai:

„Ahogy vasárnap mondtam, hogy ha súlyos fejsérülésről beszélünk, akkor egy olyan értékelés alapján tesszük, amit klinikai értékek állítanak fel. A beteg Glasgow-értékét anélkül állapítják meg, hogy a konkrét sérülést néznék. Vizsgálják a szemeket, a beszédet és a motorikus reakciókat. Ennyi.

Beszéltünk már eleget a hematómákról, felgyülemlett vérről az agy külső membránjainál (extradurális hematóma) vagy a membránokban belül (szubdurális), a membránok alatt (Subarachnoidealis) vagy az agy állományon belül (intracerebrális). Ezek a vérömlenyek azzal károsítják az agyat, hogy nyomás alá helyezik, elmozdítják normális helyéről, ezenkívül megemelik a nyomást a koponyán belül (ahogy korábbi posztjaimban már írtam).

Amikor beküldünk egy pácienst a CT-re, hogy megnézzük milyen, sérülései vannak, sokszor meglepő módon “sokkolóan” normális kép tartozik egy nagyon is kómában lévő pácienshez.

A felvétel egy általánosan duzzadt agyat mutat, szignifikáns sérült gócok, horzsolások, bevérzések nélkül. Ilyenkor beszélünk diffúz axoniális sérülésről vagy DAI-ról.

UTÁLJUK, amikor ez történik.

Amikor van egy elképesztően tiszta képünk, egy súlyos, kómában fekvő beteggel.

Bontsuk szét ezt a két szót:

Diffúz: a vérömlenyekkel szemben, melyek egy meghatározható ponton érhetőek tetten, a DAI nem mutat BEHATÁROLHATÓ sérülést a felvételen. Ez nyilván nem jó hír, mert meggátolja a beteg tüneteinek a pontos meghatározását, így a gyógyítást is nehezíti…stb.

Axonális: az axonok az idegsejt kábelei. Szigeteltek, hogy gyorsan vezessék az idegsejtek impulzusait, zsíros membránokkal körülvéve, ettől fehéres a színük. Ha sok axont nézel együtt, fehér anyagot látsz. Az idegsejtek sejtteste szürkés.
Ha sok szürke idegsejtet nézel együtt..igen, az a szürkeállomány.

A diffúz axonális sérülés a fehér részét roncsolja az agynak. A kábelezést. Ez azért nem túl jó, mert ez a kábel viszi a magasabb szintű információkat az agyban, összekötve a különböző területeit (pl. látott, hallott információk). LÁTOM, ahogy beszélsz, HALLOM a szavaidat, de az agynak az asszociatív része párosítja ezt a két információt össze, amiből megszületik bennem annak az élménye, hogy BESZÉLSZ HOZZÁM.
Ezt a fajta feldolgozást nagyon könnyen megszakíthatja egy diffúz axonális sérülés.

Ez leginkább az agy megduzzadásától következik be.

A diffúz anoxális sérülés prognózisa általában nem túl biztató. Jules fiatal, erős és egy szuper csapat kezeli.

Gyerünk Jules! Meg tudod csinálni!”

További tartalmak