Musorujsag
Élő Eredmények

Négy vb-arany a harmadik versenynapon

mti
Hosszú Katinka két, Gyurta Dániel és Bernek Péter egy-egy aranyérmet nyert a Dohában zajló rövidpályás úszó-világbajnokság harmadik versenynapján.

Hosszú Katinka 1:59.23 perces világcsúccsal nyert aranyérmet 200 méter háton, ezzel ő az első nő, aki két percen belül teljesítette ezt a számot. Az év úszónőjének választott, s a vb szerdai nyitónapján – 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen – két ezüst-, csütörtökön 100 méter háton világcsúccsal aranyérmet szerző magyar versenyző az első ötven méter kivételével elöl volt, fokozatosan növelte előnyét, és végül hatalmas fölénnyel győzött.

„Két percen belül, ez azért durva… Jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog” – nyilatkozta a hazai szövetség Facebook-oldalán Hosszú. Szavai szerint könnyűnek érezte az úszást, erőlködés, feszülés nélkül ment. „A négyszáz gyorsról is azért léptem vissza délelőtt, hogy több erőm maradjon, meg így két órával többet pihenhettem. Nagyon boldog vagyok most!” – mondta.

Gyurta Dániel címvédőként lett világbajnok 200 méter mellen. A táv nagymedencés olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a döntőben már az elején az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, de utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01.49 perccel csapott célba. Gyurta, aki szerdán a 100 méteres távon nem indult, a péntek délelőtti selejtezőben is a leggyorsabbnak bizonyult.

rövidpályás úszó-vb Dohában - Gyurta Dániel - fotó: EPA/Ali Hajder rövidpályás úszó-vb Dohában – Gyurta Dániel – fotó: EPA/Ali Hajder

„Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet – nyilatkozta a szövetség Facebook-oldalán. – A mai nap visszaigazolta, jó döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól, hiszen délelőtt az utolsó előfutam volt a miénk, délután pedig a harmadik döntő, azaz a buszozással együtt 40 percem maradt a pihenésre, amit, úgy gondolom, mindannyian éreztünk, akik ma a fináléban úsztunk.” Gyurta hozzátette, hogy egyértelműen a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs. „Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövidpályás vb, az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak – mondta, majd magyarázattal is szolgált: – Szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagypályás világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak.”

A harmadik magyar érdekeltségű döntőben Bernek Péter  400 méter gyorson lett aranyérmes 3:34.32 perces országos és világbajnoki csúccsal. Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő 22 éves BVSC-versenyző már délelőtt az összesítésben első helyet érő időt úszta, és a délutáni döntőben még ezen is jelentősen tudott javítani. Eredménye 3.02 másodperccel volt jobb a délelőtti magyar rekordnál. A döntőben 100 méterig a második helyen haladt, akkor az élre tört, majd egyre növelte előnyét, amelyből mintegy két testhossznyit megtartott a célig.

rövidpályás úszó-vb Dohában - Bernek Péter - fotó: EPA/Ali Hajder rövidpályás úszó-vb Dohában – Bernek Péter – fotó: EPA/Ali Hajder

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez. A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben – mindkettejüknek nagyon hálás vagyok” – nyilatkozott a MÚSZ Facebook-oldalán Bernek, aki Berlinben, a nyári nagymedencés Eb-n, amikor a dobogóról is lemaradt 200 méter háton, sírásban tört ki. „A padlón voltam – emlékezett vissza -, viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson.”

Bernek úgy vélte, hogy vetélytársai eddig nyilván nem vették komolyan. „Az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog. Jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult… Maga a verseny pontosan úgy alakult, ahogy elterveztem, a harmadik százat nagyon megnyomtam, azon verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig. Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. A váltás óta teljesen kicseréltek, tényleg úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani” – összegzett Bernek Péter.

A 100 méter vegyes döntőjében két magyar is rajthoz állt, a címvédő Hosszú Katinka végig vezetve 56.70 másodperces világcsúccsal első, Verrasztó Evelin pedig 59.31-gyel nyolcadik lett. A régi világrekordot is Hosszú tartotta 56.86 másodperccel, amit szeptember elsején úszott a dubaji világkupaversenyen.

rövidpályás úszó-vb Dohában - Hosszú Katinka és Shane Tusup -fotó: EPA/Ali Hajder rövidpályás úszó-vb Dohában – Hosszú Katinka és Shane Tusup -fotó: EPA/Ali Hajder

„Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van, pedig nem volt” – nyilatkozta Hosszú pénteki második aranyát követően. Hozzáfűzte: érezte, hogy megy az úszás, és szavai szerint csupán annyi történt, hogy a kiváló formában levő spanyol Mireia Belmonte két számban legyőzte. „Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyre tette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni. Természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!” – mondta Hosszú Katinka.

A versenynap utolsó magyar finalistája Kapás Boglárka volt, aki 4:00.27 perccel ötödikként ért célba 400 méter gyorson. Kapás a nyolcadik idővel került be a fináléba a délelőtti selejtezőből, miután közel két másodpercet tudott javítani korábbi legjobb időeredményén. A számot a spanyol Mireia Belmonte nyerte, neki ez a negyedik aranyérme Dohában. Szerdán 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen Hosszú Katinkát megelőzve diadalmaskodott, míg csütörtökön 800 méter gyorson nem talált legyőzőre.

Három nap után a magyar csapat remekül áll, nyolc éremnél tart, s a kollekciót a két ezüst és egy bronz mellett öt arany alkotja.

A pénteki döntők győztesei és a magyarok eredményei:
200 m női hát:
1. Hosszú Katinka 1:59.23 p – világcsúcs (régi: Melissa Franklin (amerikai) 2:00.03 p, 2011. október 22., Berlin)

200 m férfi mell:
1. Gyurta Dániel 2:01.49 p

400 m férfi gyors:
1. Bernek Péter 3:34.32 p – országos csúcs (régi: Bernek, 3:37.34 p, 2014. december 5., Doha)

100 m női vegyes:
1. Hosszú Katinka 56.70 mp – világcsúcs (régi, Hosszú Katinka, 56.86 mp, 2014. szeptember 1., Dubaj)
… 8. Verrasztó Evelyn 59.31

400 m női gyors:
1. Mireia Belmonte (Spanyolország) 3:55.76 p
… 5. Kapás Boglárka 4:00.27

4×50 m női vegyesváltó:
1. Dánia (Mie Ostergaard Nielsen, Rikke Möller Pedersen, Jeanette Ottesen, Pernille Blume) 1:44.04 p – világcsúcs (régi: Dánia, 1:45.92 p, 2013. december 15., Herning)

100 m női gyors:
1. Femke Heemskerk (Hollandia) 51.37 mp

50 m női pillangó:
1. Sarah Sjöström (Svédország) 24.58 mp

50 m férfi gyors:
1. Florent Manaudou (Franciaország) 20.26 mp – világcsúcs (régi: Roland Schoemen (dél-afrikai) 20.30 mp, Pietermaritzburg, 2009. augusztus 8.)

200 m férfi vegyes:
1. Hagino Koszuke (Japán) 1:50.47 p

4×100 m női gyorsváltó:
1. Hollandia (Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer, Ranomi Kromowidjojo) 3:26.53 p – világcsúcs (régi: Hollandia, 3:28.22 p, 2008. december 19., Amszterdam)

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="238859"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Rövidpályás úszó-vb - harmadik nap
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2014/12/04516396-1024x731.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak