Musorujsag
Élő Eredmények

A korábbi tesztversenyzőnek tetszenek az új szabályok, de…

gpupdate.net
A Caterham korábbi tesztversenyzője, Robin Frijns reméli, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a 2016-ban bevezetésre kerülő, a jelenleginél jóval szigorúbb szuperlicenc-szabályozás ellenére rugalmasan fogja kezelni az engedélykérelmeket és indokolt esetekben akár kivételt is tesz.
Robin Frijns (Fotó: Charniaux / XPB Images) Robin Frijns (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Az FIA nemrég ismertette új előírását, melynek értelmében 2016-tól már csak azok a 18. életévüket betöltött, közúti vezetői engedéllyel rendelkező pilóták kaphatnak F1-es szuperlicencet, akik a kisebb géposztályokban összegyűjtik a szövetség által előirányzott 40 pontot; ezeket a pontokat az elmúlt 3 év alapján számolják, a különböző junior-kategóriák különböző mennyiségű egységet érnek.

Frijns, aki az előző esztendőben tartalékversenyzőként dolgozott, jelenleg 30 egységgel rendelkezik, amit a 2012-es Forma-Renault bajnoki címével érdemelt ki. Ez a mennyiség önmagában is kevés a Forma–1-es szuperlicenchez, a holland dolgát pedig tovább nehezíti, hogy 2016-ban az előírások értelmében ezek is elvesznek. A huszonhárom éves sportember azonban bízik abban, hogy az FIA külön elbírálásban részesíti majd az övéhez hasonló nehéz helyzetben lévő pilótákat.

„2014-ben a pályafutásom megrekedt kissé, ez pedig értelemszerűen egy kicsit sem segít rajtam” – mondta a holland a gpupdate.net egyik ripoterének. „Meg kell vizsgálnunk a dolgokat [ha szuperlicenc-kérelemre kerül a sor], de jelenleg nem sokat gondolkodom ezen. Úgy vélem, ha az FIA elé teszem az önéletrajzomat, nem fognak nagy felhajtást csinálni.”

Frijns alapvetően jó ötletnek tartja az új szabályozást, hiszen mint elmondta, ennek segítségével tényleg csak a legjobbak juthatnak majd a Forma–1-be. „Ha pár évvel ezelőtt vezették volna be ezt az előírást, pár srác a mostani mezőnyből nem lehetne itt. Jó tudni, hogy hamarosan már valóban csak az igazán tehetséges versenyzők kerülhetnek az F1-be. Úgy vélem, ennek így kell lennie.”

További tartalmak