Musorujsag
Élő Eredmények

Döntött a bíróság: Van der Garde versenyezhet – a Sauber fellebbezett

Adam Cooper, Speedweek, Auto Motor und Sport, Autosport, Sauber
Az ausztrál bíróság igazat adott Giedo van der Gardénak, így döntésük értelmében a holland rajthoz állhat az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. A Sauber-istálló ugyanakkor fellebbezett az ítélet ellen – végleges döntés csütörtökre várható.
Giedo van der Garde (Fotó: Batchelor / XPB Images) Giedo van der Garde (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága úgy határozott, hogy a Sauber-istállót szerződésszegés miatt beperlő Giedo van der Gardénak joga van rajthoz állni a svájci csapattal a hétvégi idénynyitón, az Ausztrál Nagydíjon. A holland versenyző azt követően nyújtotta be keresetét volt munkaadója ellen, hogy tavaly Marcus Ericssont és Felipe Nasrt szerződtették állandó versenyzőjüknek, holott korábban jelezték, egy, a szerződésébe foglalt opciónak köszönhetően az övé lesz az egyik idei ülés.

Van der Gardénak nemrég a svájci döntőbíróság is igazgat adott, s most a hétfőn kezdődő tárgyalás végén is a javára döntött az ausztráliai ügyészség. Az ítélet azt is kimondta, hogy van der Gardénak nem csupán az első versenyen, de a 2015-ös szezon egészén jogában áll versenyezni.

A Sauber ugyanakkor máris fellebbezett az ítélet ellen, így továbbra sem tudni, milyen felállással vágnak neki a melbourne-i versenyhétvégének. Fellebbezésükről az ítészek csütörtök reggel (magyar idő szerint hajnalban) döntenek. Az egyébként jogi végzettségű Monisha Kaltenborn elmondta: „Csalódottak vagyunk a döntés miatt, most némi időre van szükségünk ahhoz, hogy felmérjük ennek a következményeit és hatásait a szezonkezdésünkre. Nem veszélyeztethetjük a csapatunk és más versenyzők épségét a pályán, csak hogy egy felkészületlen versenyző kívánságát teljesítsük, és engedjük őt nálunk versenyezni. És mindezt egy olyan autóval, amelyet két másik versenyzőhöz igazítottunk” – fogalmazott az osztrák.

„Még mindig jó a viszonyom a csapattal”

Csapata ügyvédje egyébként a hétfői meghallgatáson azzal érvelt, hogy van der Garde felkészületlensége miatt veszélyt jelentene másokra. A bíróság föltette neki a kérdést, hogy ez esetben miért nem fordulnak az FIA-hoz segítségért; majd kiemelte, akármilyen döntés is születik, amennyiben a szövetség nem elégedett a helyzettel, a bíróság határozata irreleváns. „Nem igazán értem, az FIA miért nem áll elénk, hogy ismertesse a biztonsággal kapcsolatos helyzetet” – mondta az egyik bíró a hinwili csapat ügyvédjének.

Van der Garde a felkészületlenségével kapcsolatos aggályokra, valamint a bíróság ítéletére reagálva elmondta: „Fitt és erős vagyok. Örülök, hogy visszatérhetek a csapathoz. Fizikailag jobban felkészültem, mint valaha, az elmúlt három hónapban sokat robotoltam. És még mindig jó a viszonyom a csapattal.”

Kit állít félre a Sauber?

A bíróság csütörtökön, helyi idő szerint 9 óra 30-kor ül össze még egyszer, így a csapatnak és van der Gardénak is egyre kevesebb ideje marad az esetleges versenyzésre való felkészülésre. A helyzetet bonyolítja, hogy a holland sosem ült a C34 volánja mögött, még ülése sincs, nem igazították hozzá az autót, ráadásul a csapat az FIA-nál sem őt jelölte meg hivatalos versenyzőjeként, s tartalékpilótájuk sem ő, hanem Raffale Marciello.

Az is nagy kérdés, amennyiben a holland rajthoz állhat, melyik versenyzőt állítja majd félre a Sauber. Felipe Nasr a csapat főtámogatójának pártfogoltja, de Marcus Ericsson is jelentős összegekkel egészíti ki a csapat költségvetését – ketten együtt nagyjából 40 millió eurót hoznak a Saubernek –, így bármelyikük félreállítása anyagi károkat okozhat nekik.

Ennek kapcsán a paddockban egyébként már megindultak a találgatások arról, hogy van der Garde mostani ügyének más indíttatása is lehet a holland autóba ültetése mellett. Az Auto Motor und Sport azt írja, van der Garde üzletember apósa (és támogatója) arra játszik, hogy a mostani ügy megroppantsa, a csőd közelébe juttassa az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő Saubert, s ezáltal érdekeltté válhasson az istállóban. Korábban állítólag ugyanis már kétszer is megpróbált részesedést szerezni az alakulatból.

További tartalmak