Musorujsag
Élő Eredmények

Megállapodás az utolsó pillanatban: Van der Garde nem versenyez Melbourne-ben

Autosport
Az utolsó pillanatban sikerült megállapodnia Giedo van der Gardénak és a Saubernek – a holland lemondott azon jogáról, hogy versenyezzen Ausztráliában, így a folytatásban Marcus Ericsson és Felipe Nasr maradhat a két autóban.
Giedo van der Garde (Fotó: xpbimages.com) Giedo van der Garde (Fotó: xpbimages.com)

Végre eldőlt, ki versenyez és ki versenyezhet a Sauber színeiben az Ausztrál Nagydíjon. A szombati harmadik szabadedzést megelőző órákban újra tárgyalóasztalhoz ült a csapat Giedo van der Gardéval és jogi képviselőivel, és a holland végül beleegyezett abba, hogy ezen a hétvégén Marcus Ericsson és Felipe Nasr vezesse a svájciak két autóját. Az egyeztetések a jövő héten tovább folytatódnak.

Mint ismert, Van der Garde ügye a hét elején az ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága elé került, mely szerdán előbb úgy ítélkezett, hogy a hollandnak egy korábbi megállapodásuk értelmében jogában áll versenyezni a Sauberrel, majd csütörtökön a csapat fellebbezését is elutasította a testület, s helyben hagyta eredeti ítéletét. Ezt követően Van der Garde ügyvédjei azonban azzal vádolták az istállót, hogy figyelmen kívül hagyja ezen határozatot, ezért arra kérték a bíróságot, hogy jogaik érvényesítése fejében foglalják le a Sauber eszközeit, a bírósággal szembemenő csapatfőnököt, Monisha Kaltenbornt pedig vegyék őrizetbe.

A kialakult patthelyzetet jól jellemezte, hogy a csapat szombat délelőtt ugyan üléspróbát csinált Van der Gardéval, a hollandot – szuperlicenc híján – nem ültette autóba, ám az első szabadedzésen két másik versenyzőjével sem „mert részt venni”. Ezen furcsa helyzetet oldották most meg az utolsó pillanatban jött megegyezésükkel.

„Tiszteletben tartva a motorsport, és különösen az F1 érdekeit, úgy döntöttem, lemondok azon jogomról, hogy részt vegyek az e hétvégi melbourne-i nagydíjon” – állt Van der Garde közleményében. „Mint szenvedélyes versenyzőnek, ez a döntés nagyon nehéz volt számomra. Ennek ellenére tiszteletben tartom az FIA, a Sauber, valamint Nasr és Ericsson érdekeit is. A menedzsmentem tovább egyeztet a Sauberrel a jövő hét elején, hogy elfogadható megoldást találjunk a jelenlegi helyzetre. Biztosra veszem, hogy találunk megoldást, és erről majd a médiát is tájékoztatni fogom.”

A Sauber mindeközben megerősítette, valóban két „eredeti” versenyzőjével, azaz Marcus Ericssonnal és Felipe Nasrrel folytatja az Ausztrál Nagydíjat, s közben dolgozik a Van der Garde-kérdésen is. „A Sauber F1 megerősíti, hogy megállapodott Giedo van der Garde úrral, hogy ő lemond az Ausztrál Nagydíjon való részvételéről, így mi maradunk az eredeti tervünknél. A Sauber és Van der Garde úr, valamint menedzsmentje tovább folytatjuk a konstruktív egyeztetést, hogy elfogadható megoldásra leljünk. A Sauber most az Ausztrál Nagydíjjal foglalkozik. A jövő héten további információval szolgálunk” – állt a csapat közleményében.

Az ügy tehát egy időre nyugvópontra jutott, de nem ért véget, és nem kizárt, hogy az év későbbi szakaszában még látjuk a Sauberrel elrajtolni Van der Gardét.

 

További tartalmak