Musorujsag
Élő Eredmények

Várakozáson felül szerepeltünk egyéniben a vívó Eb-n

mti
Az öt megszerzett éremmel a várakozáson felül teljesített a magyar vívóválogatott a montreux-i Európa-bajnokságon, ugyanakkor a csapatversenyek a reméltnél rosszabb eredményekkel zárultak.

Leginkább vonatkozik ez azokra a szakágakra, amelyekben nem csak egyéniben rendeznek versenyt a jövő évi olimpián, így elsősorban a csapatnak érdemes kvótát szereznie. A kvalifikációs időszak május elején indult és a jövő év márciusának végén zárul. A riói mezőnyök döntő részben az április 4-i rangsorok alapján alakulnak majd ki, és az összesítésbe az Európa-bajnoki eredmények is beleszámítanak. Az olimpiára tíz egyéni viadalon – öt világkupán, három Grand Prix-n, továbbá kontinensbajnokságon és világbajnokságon -, valamint hét csapatversenyen – öt vk-n, valamint kontinensbajnokságon és világbajnokságon – lehet pontokat gyűjteni.

Férfi és női párbajtőrben, illetve női kardban a csapatkvalifikáció a célkitűzés, már csak azért is, mert ha ez összejönne, az egyéni versenyben is automatikus lenne három-három magyar versenyző indulása. A kvótaszerzéshez azonban a ranglistán a szűk élmezőnyben kell végezni, ehhez pedig minden pontra szükség van. Ebből a szempontból sem jött jól, hogy egyik érintett csapat sem tudott a svájci Eb-n a legjobb négy közé kerülni: a női párbajtőrözők a hatodik, a férfi párbajtőrözők és a női kardozók pedig a hetedik helyen végeztek. Utóbbi kettőről szóló szövetségi beszámolóban az MVSZ honlapján az állt: ahhoz, hogy reális cél maradjon a riói kijutás, a júliusi moszkvai világbajnokságon – amely a többi versenynél jobban fizet pontszámban – elődöntősnek kellene lennie a válogatottnak. Nagyjából igaz ez a női párbajtőrözőkre is.

Rióban férfi tőrben is lesz csapatverseny, de ebben – az esélyeket figyelembe véve – nem várható magyar részvétel. A csapat egyébként kilencedik lett Montreux-ben.

A női tőrözők hetedikként végeztek, aminek viszont nincs riói vonatkozása, mint ahogy a férfi kardozók harmadik helyének sem, mivel ebben a két szakágban csak egyéni versenyeket rendeznek a jövő évi olimpián. A zárószámban kiharcolt bronzérem ugyanakkor jól jött a magyar küldöttségnek, amely a kiemelkedő egyéni szereplés után nem lehetett boldog az elmaradt csapateredmények miatt.

Egyéniben győzött a kardozó Szilágyi Áron, harmadik lett a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a tőröző Mohamed Aida. Szásznak és Boczkónak ez a siker akkor lesz igazán fontos, ha a csapatkvóta nem jön össze, Szilágyinak és Mohamednek viszont mindenképpen az, mert csak egyéniben harcolhatnak ki olimpiai részvételt. Az éremszerzésen túl is akadt jó egyéni teljesítmény, a tőröző Varga Gabriella és Knapek Edina hetedik, illetve 11., valamint a kardozó Szatmári András 14. helye a pozitívumok közé tartozik. A kérdés az, hogy ezek mennyit érnek majd a végelszámolásnál.

További tartalmak