Musorujsag
Élő Eredmények

Imre Géza világbajnok lett Moszkvában

MTI
Aranyérmet nyert a párbajtőröző Imre Géza a moszkvai vívó-világbajnokságon szerdán.

A döntőig a svájci Peer Borsky, a dél-koreai Park Kjung Du, az ukrán Bohdan Nyikisin, a kínai Li Csen és a dél-koreai Jung Hszeung Hva legyőzésével jutott el a 40 éves magyar vívó, aki az utolsó asszójában is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Nem érződött rajta fáradtság, továbbra is rendkívül gyorsan és pontosan vívott, pedig a világranglista éllovasa, a tavaly bronz-, 2010-ben ezüstérmes Gauthier Grumier volt az ellenfele.

Az első szakaszban jó darabig együtt haladt a két vívó, de a szünet előtt nem sokkal Imre kéttusos, 8-6-os előnyre tett szert. A pihenő után ezt még növelni is tudta, többször vezetett hárommal, még 13-10-nél is, amikor már egészen közelinek látszott a vb-cím megszerzése. Csakhogy Grumier is nagyon jól vívott, és 14-14-nél utolérte magyar ellenfelét. Imre viszont egész napjára jellemző módon, bátran és határozottan fejezte be a mérkőzést, villámgyors és pontos támadással tizenötödször is megszúrta a franciát. A mérkőzésen kevés volt az együttes találat, mindkét fél nagyszerűen hajtotta végre elképzelt akcióit.

A nap során rég nem látott parádés vívást bemutató Imre, akinek világbajnokságon csapatban eddig volt már három aranya, két ezüstje és négy bronza, egyéniben most először nyert érmet.

Világbajnoki aranyat ezt megelőzően két éve, Budapesten szerzett a magyar vívósport, akkor a férfi párbajtőrcsapat győzött, a soraiban Imre Gézával. Egyéniben is férfi párbajtőröző állhatott legutóbb a dobogó legfelső fokára, mégpedig Kulcsár Krisztián a 2007-es szentpétervári vb-n. Imre Géza sikerével a magyar válogatott már két éremnél tart Moszkvában, miután kedden a kardozó Márton Anna harmadik lett.

A szerdai győztes jelentősen javított helyzetén az olimpiai kvótaszerzést illetően. A 11 hónapos kvalifikációs időszak május elején kezdődött, de Imrének azóta a mostani volt az első számottevő eredménye, ez viszont hangsúlyozottan szerepelni fog majd az összesítésben. Ugyancsak jól áll Boczkó Gábor is, aki ugyan most a második fordulóban búcsúzott, de júniusban bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon, és előtte a világkupa-sorozatban is volt jó eredménye.

Férfi párbajtőrben rendeznek majd csapatversenyt is a jövő évi játékokon, így a legjobb az lenne, ha a válogatottnak sikerülne kvótát szereznie. Ebben az esetben ugyanis egyéniben is biztossá válna három magyar riói indulása. Az egyéni szereplés akkor kerül előtérbe, ha a csapat lemaradna az olimpiáról.

Eredmények, férfi párbajtőr:
a 64 között:
Imre Géza-Peer Borsky (svájci) 15-13
Boczkó Gábor-Francisco Limardo (venezuelai) 15-11
Rédli András-Samson Mun Hou Lee (szingapúri) 15-12
Paolo Pizzo (olasz)-Somfai Péter 15-12
a 32 között:
Imre-Park Kjung Du (dél-koreai) 15-10
Ronan Gustin (francia)-Rédli 15-9
Patrick Jörgensen (dán)-Boczkó 15-11
a 16 között:
Imre-Bohdan Nyikisin (ukrán) 15-14
negyeddöntő:
Imre-Li Csen (kínai) 15-8
Jung Hszeung Hva (dél-koreai)-Enrico Garozzo 15-9
Jörgensen-Andrea Santarelli (olasz) 15-14
Gauthier Grumier (francia)-Rubén Limardo Gascón (venezuelai) 9-8
elődöntő:
Imre-Jung 15-8
Grumier-Jörgensen 15-11
döntő:
Imre-Grumier 15-14

A végeredmény: 1. IMRE GÉZA, 2. Gauthier Grumier, 3. Jung Hszeung Hva és Patrick Jörgensen, … 18. Boczkó Gábor, … 28. Rédli András, … 57. Somfai Péter

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="337894"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2015/07/K_EPA20150715109-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak