Musorujsag
Élő Eredmények

Pécs megmenti a PMFC-t

Helyi Híradó
Ismét a városé lett a Pécsi Mecsek Futball Club. Pénteken délután írta alá erről a megállapodást Matyi Dezső, a PMFC tulajdonosa és Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A városvezetés teljesen új keretek között szervezi újjá a helyi profi futballt - értesült a Helyi Híradó.

A Helyi Híradó szerint az előzetes híresztelésekkel ellentétben az önkormányzat nemcsak 300 millió forintot, hanem egy belvárosi ingatlant is felajánlott a PMFC tulajdonosának azért, hogy felbonthassák a 2007-ben megkötött szerződést.

A lépéssel az újmecsekaljai stadion és az ottani edzőpályák, a kovácstelepi edzőtelep is visszakerült a városhoz, valamint 50 évig Pécs rendelkezhet a Kinizsi-pályával is, amelynek felújítására több százmillió forintos TAO-s támogatás áll rendelkezésre. Mindezek mellett Pécsé lesz az összes olyan jog, amely a csapathoz köthető, mint például a név (PMFC), a mezek, a színek, és a licencek is.

„Az önkormányzat nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant tudott felajánlani Matyinak, ezért pedig a megállapodás értelmében Pécs visszakapja az összes infrastruktúrát, eszközt, pályákat és a futballstadiont (Újmecsekalja, kovácstelepi edzőpályák), valamint 50 évig Pécs rendelkezhet a Kinizsi-pályával is, amelynek felújítására több százmillió forintos TAO-s támogatás áll rendelkezésre” – áll a a Polgármesteri Kabinetiroda közleményében.

A pénteken aláírt egyezség révén mindezek mellett Pécsé lesz az összes olyan jog, amely a csapathoz köthető, mint például a név (PMFC), a mezek, a színek és licencek, azaz a mecsekaljai város visszaszerezte a csapatot, az utánpótlásképzés és az akadémia jogát is.
„Nehéz döntést kellett hozniuk a városvezetőknek, hiszen lényegében a nulláról kell újra felépíteni a PMFC-t, mivel most a megyei I. osztályban tud csak indulni a csapat, de hosszútávon ez szolgálja Pécs és a pécsi futball érdekeit is” – olvasható a közleményben.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte: jogi és gazdálkodási szempontból is teljesen új, átlátható keretek között szervezik újjá a helyi profi futballt. Bízik abban, hogy magánbefektető is lát majd fantáziát a klubban.

Matyi Dezső és Páva Zsolt - MTI Fotó: Sóki Tamás Matyi Dezső és Páva Zsolt – MTI Fotó: Sóki Tamás

A megállapodást követően a megyei első osztályban kell indulnia a felnőtt csapatnak, de a városvezetés szerint most a legfontosabb szempont az utánpótlás fennmaradása volt. Ezzel együtt természetesen a cél az, hogy újra az élmezőnybe kerüljön a pécsi futball.

A polgármester a Vári Attila olimpiai bajnok vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t bízta meg a klub működtetésével és fenntartásával.

A pécsi csapat a 2014/15-ös szezonban még az élvonalban szerepelt, a bajnokságot 11. helyén zárta, de az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága május végén a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Pápa és a Győr mellett a pécsi klubnak sem adta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.

További tartalmak