Musorujsag
Élő Eredmények

Harcsa Zoltán nélkül utazik az ökölvívó-válogatott az Eb-re

MTI
A nemzetközi szövetség (AIBA) döntése miatt a magyar ökölvívó-válogatott a legjobbja, Harcsa Zoltán nélkül vesz részt a vasárnap kezdődő szófiai Európa-bajnokságon, amely kvalifikációs viadal az októberi világbajnokságra.

A csapat első számú éremvárományosa azért nem lehet ott a kontinensviadalon, mert az AIBA az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy az, aki a júniusi, bakui Európa-játékokon érmes volt és ezzel kivívta a vb-indulás jogát, csak akkor vehet részt az Eb-n, ha lemond kvalifikációjáról.

„Érthetetlennek tartjuk ezt a döntést, de hiába próbáltunk mindent megtenni, a Magyar Olimpiai Bizottságot is belevonva, nem lehetett változtatni ezen a helyzeten” – mondta a magyar szövetség (MÖSZ) hétfői sajtótájékoztatóján Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke.

Csötönyi Sándor -  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Csötönyi Sándor – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

A sportvezető hangsúlyozta, nemcsak a magyar szövetség jelezte nemtetszését, hanem minden érintett ország, hiszen 40 ökölvívó szereplését akadályozta meg az AIBA, ráadásul úgy, hogy kikötötte, helyettük más sem képviselheti országukat az adott súlycsoportban.

Az Európa-bajnokságon így 75 kilóban nem lesz majd magyar a mezőnyben.

Szupernehézsúlyban (+91 kg) sem lesz magyar induló, Bernáth István ugyanis az Európa Játékok után még elvállalt egy nyolcmenetes félprofi mérkőzést, majd jelezte a MÖSZ-nek, hogy klubja nehéz helyzetbe került és be kell segítenie édesapja vállalkozásába, ezért visszavonul.

A nyolctagú csapattól Kovács László szövetségi kapitány tisztes helytállást remél, konkrétan pedig azt várja, hogy Harcsa után még legalább ketten kiharcolják a vb-szereplés jogát.

„Azt gondolom, hogy Bacskai Balázsnak, Gálos Rolandnak, Nyéki Georgiánnak és Harcsa Norbertnek lehet esélye erre. Négyük közül legalább kettőnek meg kellene szereznie a vb-indulás jogát” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy úgy érzi, a mindössze 18 éves Csóka Nándor is szerezhet pozitív meglepetést.

A vb-kvalifikációs rendszer szerint az Európa-bajnokságról kategóriánként a legjobb hat mehet a vb-re. Ugyanakkor a szakember nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a helyszínen vagy majd utólag változtatnak az illetékesek, és a negyeddöntők vesztesei közül nemcsak a későbbi finalistáktól vereséget szenvedők, azaz az ötödikek és a hatodikok, hanem a hetedikek és a nyolcadikok is indulhatnak majd a vb-n. Így az Európa Játékok dobogósaival együtt Európából súlycsoportonként 12 öklöző lehetne ott Katarban.

A kapitány azt is elmondta, hogy a riói kvalifikációs sorozat első állomása lesz majd a világbajnokság, ezért fontos lenne, hogy minél többen szerepelhessenek rajta, ugyanakkor igazán komoly olimpiai kvótaszerzési esélyei a jövő évi európai kvalifikációs tornán és a világkupán lesznek majd a magyar versenyzőknek.

A sajtótájékoztatón szó esett az augusztus 15. és 22. között Keszthelyen sorra kerülő ifjúsági és junior női Európa-bajnokságról is. Csötönyi Sándor jelezte, szeretné, ha legalább egy aranyérmet szerezne hazai közönség előtt a magyar csapat, amelynek nagyon komoly mezőnyben kell majd helyt állnia.

Fazekas József, a csapatoknak szállást nyújtó Hotel Helikon igazgatója elmondta, hogy már ötödik közös eseményükre készülnek a MÖSZ-szel, és készen állnak a várhatóan 350 vendég fogadására, ellátására.

További tartalmak