×

Elsőként jutott át magyar vitorlás az Északnyugati átjárón

Először hajóztak át magyarok az Északnyugati átjárón: Balaton Zoltán és családja 11 méter hosszú vitorlásukon tették meg a csaknem 4000 kilométeres utat.

A budapesti család két gyerekkel, a 19 éves Csengével és a 6 éves Kristóffal a Grönland nyugati partján fekvő Sisimiut városából indult útnak július 12-én és közel két hónap után a Kanada északnyugati területeihez tartozó Tuktoyaktukba érkezett meg szeptember 5-én - tájékoztatták hétfőn az MTI-t.

Ezzel a teljesítménnyel első magyarként sikerült átvitorlázniuk az Északnyugati átjárón, amely az összefüggő jég miatt az év egy rövid időszakában nyílik csak meg, ám a hajózás még ilyenkor is rendkívül nehéz és veszélyes vállalkozás.

Az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő legendás Északnyugati átjárón - az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - eddig összesen 150 hajónak sikerült átjutnia. A négyfős család legfiatalabb tagja az átjáróban ünnepelte hatodik születésnapját.

"Embert próbáló expedíción vagyunk túl" - mondta el Balaton Zoltán. - "Jó néhány esetben a szerencse, a kegyes időjárás és önzetlen emberek segítsége mentette meg az átkelés sikerét."