Musorujsag
Élő Eredmények

Shane Tusup: már én is kicsit magyarnak érzem magam

Kossuth Rádió/180 perc/telesport.hu
A nap 24 óráját együtt tölti Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup, aki egyben edzője is az ötszörös világbajnok úszónak. Az amerikai szakember a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt kettejük kapcsolatáról.

Tusup szerint nincs rossz hatással a házasságukra, hogy folyamatosan együtt vannak, ezt természetes állapotnak tartja.

„Őszintén megmondom, a szabadidőmet is legtöbbször Katinkával kettesben töltöm – mondja az edző-férj. – Nem is nagyon van igényünk, hogy eljárjunk ide-oda, nekünk így a legjobb, sőt azt kell mondjam, ez a természetes. Amikor elkezdtünk randizgatni, kapcsolatunk legelején, sokat szórakoztunk, hiszen egyetemisták voltunk, és nem is nagyon terveztünk előre semmit, mindig csak a következő randiig láttunk. Akkor az volt a jó, az volt a természetes, de most már komoly céljaink vannak.”

Hosszú Katinka férjével és edzőjével, Shane Tusuppal – fotó: MTI/EPA/Ali Hajder

A szakember úgy fogalmaz, hogy együtt visznek egy üzletet, aminek nagyon sok összetevője van.

„Ez komoly dolog. Veszekedni nem szoktunk, vitatkozni igen, hiszen ez is az üzlet része, de ezek a viták előre visznek minket. Ilyenkor észérvekkel próbáljuk meggyőzni egymást . Ha felmerül egy probléma, azt látjuk, hogy itt van valami, amit meg kell oldanunk. Elismerjük, ha a másiknak van igaza, képesek vagyunk kompromisszumot kötni. Pozitívan állunk a dolgokhoz. Együtt fejlődünk, együtt megyünk végig az úton. Mindig a következő lépés a fontos, örülünk, hogy együtt lehetünk a nap 24 órájában.”

Shane Tusup a 180 percben

A riporter kérdésére, hogy jó lenne-e néha meginni egy italt a barátokkal, vagy más fiús programot csinálni, Tusup a következő választ adta:

„Minden ilyenben bőven volt részem, amikor egyetemista voltam, elég is volt belőle, most már másra vágyom. Már nem iszom, mert nem tudnék felkelni másnap reggel. Mindennap ötkor kelünk, este pedig korán fekszünk, az időnkbe sem férne bele egy kis italozás. Katinkával együtt vagyunk erősek. Amellett, hogy a feleségem, ő a legjobb barátom is. Családban élünk, megbonthatatlan egységben. Közösek az álmaink, közösek a céljaink, együtt fejlődünk, együtt változunk.”

Kazany, 2015. augusztus 3. A győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után, mellette férje és edzője, Shane Tusup a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 3-án. A versenyző világcsúccsal győzött és védte meg címét. MTI Fotó: Kovács Anikó

Tusup nagyon szeret Magyarországon élni, hatalmas lehetőségnek tartja, hogy Hosszúval itt készülhetnek.

„Sokan segítenek, sokan támogatnak minket, az edzéslehetőségek, a felszerelések is megfelelőek a tökéletes munkához. Most már én is kicsit magyarnak érzem magam. A kormány támogatja a sportot, a Magyar Úszó Szövetségre és az olimpiai bizottságra is számíthatunk.

Tusup korábban maga is úszó volt, de nem bánja, hogy visszavonult és fiatalon edzősködni kezdett.

„Hiányzik a versenyzés, de tulajdonképpen most is versenyzek minden egyes alkalommal, amikor Katinka úszik. Ugyanúgy benne vagyok minden döntésben, minden tempóban, mintha én is úsznék. Ugyanúgy tudok örülni, mintha én győztem volna. Sokáig úsztam, sok munkát belefektettem, de nem volt túl szerencsés a karrierem. Elbuktam az olimpiai selejtezőn, így átálltam a másik oldalra. Semmi pénzért nem változatnék azon, ahol most vagyunk – mondja a férj-edző, aki a feleségével közös munkának köszönhetően már most nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet.

További tartalmak