Austin: Kapunyitás elhalasztva – az FIA a harmadik edzés előtt újra tanácskozik

Az FIA várakozó állásponton van az Amerikai Nagyíj hétvégi programja kapcsán, az austini versenypálya már jelezte, elhalasztja a kapunyitást.

Charlie Whiting (Fotó: xpbimages.com) Charlie Whiting (Fotó: xpbimages.com)Magyar idő szerint 17 órakor, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kerülne sor az Amerikai Nagydíj harmadik szabadedzésére, ám a heves esőzés és vihar miatt egyre biztosabbnak tűnik, hogy a három órával később esedékes időmérő edzést is elhalasztják. Az FIA egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a hogyan továbbról, a COTA, azaz az austini versenypálya viszont már jelezte, a kapunyitásra is később kerül sor. „A szurkolók és alkalmazottaink biztonsága érdekében a mai kapunyitást délre halasztottuk. További információk hamarosan” – állt a pálya rövid közleményében.

 


Mindez annyit jelent, hogy a harmadik edzésre aligha kerül sor, lévén két órával korábban rajtolna, mint a kapunyitás. Adam Cooper, a Motorsport munkatársa szerint az FIA most elsősorban csak kivár, mivel látni szeretné, lesz-e a napnak olyan szakasza, amelyben esetleg fölmerülhetne, hogy pályára lépjen a mezőny. „A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy nagyjából helyi idő szerint 16 óráig várnak, aztán ha az időmérőt nem lehet megrendezni, átteszik vasárnapra. Ha pedig vasárnap délelőtt még mindig túl vizes lenne a pálya, az FIA törölheti is az időmérőt, és elkezdhet arra összpontosítani, hogy legalább a versenyt meg tudja rendezni” – írta a tudósító. Ahhoz, hogy a szövetség dönteni tudjon a programváltozásról, persze érthető módon előbb azt is látnia kellene, mire számíthatnak vasárnap. A BBC értesülése szerint az FIA legközelebb magyar idő szerint 16 óra 30 perckor tanácskozik, hogy felülvizsgálja a helyzetet.

 


Arra az esetre egyébként, ha az időmérő elmaradna, a szabályzat nem ír elő egyértelmű eljárásmódot. A hírek szerint a rajtsorrendet ezzel vagy az első szabadedzés eredménye, vagy a világbajnoki sorrend alapján határozzák meg. Előbbi esetben Nico Rosberg indulhatna az élről, Danyiil Kvjatot és Daniel Ricciardót megelőzve; utóbbinál Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Nico Rosberg kapná a legjobb rajtpozíciókat, igaz, a Ferrari bajnokát tíz hellyel hátrébb fogják sorolni motorcseréje miatt.