Musorujsag
Élő Eredmények

„Nem emlékszem, hogy valaha láttam ilyen körülményeket versenypályán!”

Speedweek, Motorsport-Total, Motorsport Magazin
Van esély rá, hogy a második szabadedzés után az időmérő edzés is belefullad az austini esőbe. A versenyzők már fel is készültek a szombati unalom ellen – de mi határozná meg a rajtsorrendet, ha egyáltalán nem lenne kvalifikáció?
Eső az Amerikai Nagydíj 2. szabadedzésén (Fotó: Moy / XPB Images) Eső az Amerikai Nagydíj 2. szabadedzésén (Fotó: Moy / XPB Images)

„Nem is emlékszem arra, hogy valaha láttam volna ilyen körülményeket versenypályán. Hihetetlen!” – ha már a mezőny egyik legrutinosabb tagja, Fernando Alonso is ilyet mond, az bizony jelent valamit. Valóban ritkán látható eső és vihar kapta el péntek délután Austint, ami miatt az FIA-nak törölnie is kellett az Amerikai Nagydíj második szabadedzését. A mezőnynek így csupán az első másfél órában volt módja ismerkedni a pályával – de akkor is vizes körülmények között.

Az új motorral köröző Alonso igyekezett is kihasználni ezt. „A délelőttünk elég produktív volt, sokat köröztünk. Pályára vihettük az új Honda-V6-ost, emellett aerodinamikai teszteket is végezhettünk – bebizonyosodott, hogy javultunk. Jó lett volna, ha a második edzésen megerősíthettük volna ezen felismerésünket, de az időjárás sajnos nem hagyta” – kesergett a kétszeres bajnok.

Jenson Button szerint szóba sem jöhetett, hogy pályára lépjenek a vízözönben. „Őszintén szólva a pálya sosem volt olyan állapotban, hogy lehetővé váljon rajta a biztonságos körözés. Nagyon sajnálom a szurkolókat, akik kijöttek. A villámlás veszélyesen közel volt, örülök, hogy senkinek nem esett baja” – fogalmazott.

(Fotó: xpbimages.com) (Fotó: xpbimages.com)

Az előrejelzések szerint jó esély van arra, hogy az időmérő edzés idején is hasonló körülmények fogadják a mezőnyt. Az F1 hivatalos meteorológiai szolgálata, az UbiMet szerint szombaton nem hogy javul, inkább még romolhat a helyzet: még erőteljesebb esőzés várható, a nap folyamán pedig folyamatosan 75 és 85% között mozog majd a csapadék valószínűsége. A kvalifikációt helyi idő szerint 14 órakor tartanák, ám ez időpont környékén óránként 14 milliméter csapadék hullhat le, miközben erős szél is várható. A helyzet csak az esti órákban javulhat, vasárnapra pedig a vihar kelet felé vonulhat, és bár a csapadék valószínűsége még így is fennáll, a futam napján már szelídebb esőzésre van kilátás.

Ebben az esetben lehetőség nyílna arra, hogy a 2004-es és 2010-es tájfun által megzavart szuzukai hétvégékhez hasonlóan vasárnap délelőttre tolják az időmérő edzést. Sebastian Vettelnek nem lenne ellenére mindez. „Már átéltünk hasonlót Japánban, ahol nem rendezték meg az időmérőt. Aztán volt egy eset Kanadában (2011-ben – a szerk.), ahol pedig félbeszakították a versenyt, mert nem tudtunk tovább körözni. Szóval ilyesmi időnként előfordul.” Vettel persze szép emlékeket őriz az említett szuzukai hétvégéről: azon a vasárnapon ugyanis utolérhetetlennek bizonyult. „Pole pozíció és győzelem egy napon – nem lenne ellenemre, ha ezúttal is így lenne!” – mondta. „A pole persze ezúttal elég nehéz lesz a hátrasorolásom miatt…”

Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Practice Day - Austin, USA

De mi döntene a rajtsorrendről időmérő nélkül?

A vonatkozó szabályok értelmében a kvalifikáció elmaradásával vélhetően az utolsó szabadedzés végeredménye adna támpontot a rajtsorrendhez. A sportszabályzat 36.2-es cikkelyében az áll, hogy ha a Q2-ben vagy a Q3-ban egy autó se léphet pályára, mindig az előző edzésrész, a Q1 esetében pedig a harmadik edzés végeredményét vennék alapul. Arról nincs konkrét rendelkezés, mi történik, ha harmadik szabadedzés sincs. A puszta logika azonban azt mondatja, a második vagy esetünkben az első edzés végeredménye döntene. Ez most a pénteki legjobb Nico Rosbergnek kedvezne.

Bár konkrétumokról ezzel kapcsolatban sem olvashatunk a szabályokban, amíg a versenyzők nem választhattak maguknak saját rajtszámot, hasonló esetekben a rajtszám alapján rangsorolták a résztvevőket. Ez most Daniel Ricciardónak kedvezne leginkább, aki a 3-as Red Bullt vezeti – miközben az 1-es rajtszám használatára is jogosult Lewis Hamilton most bosszankodhatna 44-ese miatt… Esetleges megoldásként elképzelhető lenne még az is, hogy a bajnokság állása szerint rangsorolják a versenyzőket.

Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

Mozi, zene, filmezés: a versenyzők készülnek a szabadnapra…

Ami a mindent felborító esőt illeti, a paddockban többen igyekeznek humorral viszonyulni a helyzethez. A Mercedes pénteki beszámolójában például a nap pozitívumát igyekezett hangsúlyozni: „Fantasztikus csapatmunkával sikerült (többé-kevésbé) esővédetté tenni a boxfalat 23 perc és 47 másodperc alatt” – írták. Versenyzőjük, Nico Rosberg mindeközben annak örült, hogy ő lett a nap leggyorsabbja. „Ez nem is volt rossz nap számomra. Délelőtt elvégeztem a házi feladatot, futottam egy jó gyorskört, emellett dolgoztam kicsit a beállításokon is” – értékelt elégedetten.

Lewis Hamilton már kevésbé volt boldog. „Csodás nap volt ez… Szeretem az esőt, de nem edzésnapokon! Hihetetlen volt az időjárás, szerintem még életemben nem láttam ilyen sok esőt. Elég menőn nézett ki, de borzalmas érzés ez a szurkolók miatt” – nyilatkozta a címvédés előtt álló brit, hozzátéve, hogy délelőtt ellenben nagyon meglepődött a köztes esőgumik tapadásán, amihez foghatót még nem tapasztalt más pályákon. „Ilyen helyzetben sok mindent nem tehetsz. Ki akarsz menni, de csak ülsz és vársz, élvezed a szünetet. Közben viszont frissnek és felkészültnek kell lenned a következő napra. Reméljük, vasárnap jobb lesz a helyzet. Szombatra még hevesebb esőzést mondanak, szóval ebben az esetben szabadnapot veszek ki, és elmegyek a moziba…”

A Red Bull versenyzői is hasonló forgatókönyveket tervezgetnek. „Elszórakoztunk a fiúkkal a garázsban. Ha szombaton is ilyen idő lesz, hozom a laptopom, pár filmet, néhány magazint és könyvet, valamint a fejtámaszomat. De őszintén szólva jobb lenne vezetni” – nyilatkozta Danyiil Kvjat. Daniel Ricciardo inkább várost nézne. „Ha ilyen idő lesz, mindenki mehet a városba, és egész nap klassz zenéket hallgathat” – állapította meg a háromszoros futamgyőztes, aki egyébként kimondottan örülne, ha vasárnap esős versenyt rendeznének.

További tartalmak