Rekordot döntött a Red Bull – elképesztő költségvetés

A Forma-1 történelme során a Red Bull lépte át először a 200 millió fontos határt, már ami egy csapat éves költségvetést illeti – derült ki a Telegraph cikkéből. A bikások tehát újabb rekordot állítottak fel, az persze már más kérdés, vajon meg akarták-e dönteni ezt a csúcsot…

Red Bull RB11 (Fotó:Price / XPB Images) Red Bull RB11 (Fotó:Price / XPB Images)A 2014-es évet megelőzően egyik királykategóriás alakulat sem költött még 200 millió angol fontál többet egy adott naptári évben, a Red Bull azonban átlépte ezt az „álomhatárt” – írja legutóbbi cikkében a mértékadó brit lap. Némileg talán ironikus, hogy a bikások mindezt pont abban a szezonban érték el, melyben megszakadt négyéves győzelmi sorozatuk, és az átfogó szabályváltozások után be kellett érniük a gyártók bajnokságának második helyével.

A bikások első számú alakulatának költségvetése tavaly 7,4 millió fonttal nőtt, így érte el a végső, 203,6 millió fontos összeget (ez jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 90 milliárd forint). Jelentésük szerint a kiadások növekedése a szabályok megváltoztatásának tudható be, a mérnököknek ugyanis újra kellett tervezniük a versenyautót, hiszen 2014-ben már nem V8-as szívómotorokat, hanem V6-os turbókat használtak a királykategóriában.

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo 2014-ben ( Fotó:  Photo4 / XPB Images) Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo 2014-ben ( Fotó: Photo4 / XPB Images) 

„A legjelentősebb költségtényező az új előírásokhoz való alkalmazkodás volt, különösen az új erőforrások megismerése, beépítése, bevetése” – áll a Telegraph által idézett éves gazdasági jelentésben. Ennek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a legjelentősebb tétel a kutatás-fejlesztés volt a 2014-es költségvetésben: a bikások erre a területre közel 81 millió fontot (egészen pontosan 80,8 milliót) költöttek az előző naptári évben.

Tavaly az alkalmazottak száma is nőtt: a Red Bull F1-es csapata tizenkilenccel több dolgozót (694-et) alkalmazott. Az ő fizetésük 69,9 millió fontot volt. A Telegraph úgy tudja, a legjobban kereső dolgozó a csapatvezető, Christian Horner volt, aki 2,6 millió fontot tehetett zsebre a 2014-es évben. Ő egyébként továbbra is bízik az istálló jövőjében, hiszen elmondta, a Red Bull anyavállalatának megerősítése szerint nincs terv, ami hatással lenne annak működésére a következő 12 hónapban.

Christian Horner (Fotó: xpbimages.com) Christian Horner (Fotó: xpbimages.com)