Musorujsag
Élő Eredmények
×

Williams: Jó ütemben engedtük ki Bottast

Autosport, F1i.com, Williams
A Williams megfelelő ütemben engedte útjára Valtteri Bottast első kerékcseréjénél – állítja a csapat teljesítményért felelős mérnöke. A finn szerint lesz mit átgondolniuk a tél folyamán.
Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

Elhibázott kerékcserék, felcserélt gumik, veszélyes kiengedések – a Williams nem volt a helyzet magaslatán idén a boxkiállások terén, s ez Abu-Dzabiban is bebizonyosodott. Valtteri Bottas éppen túl volt első kerékcseréjén, ám újraindításakor szerencsétlen módon összeütközött az éppen előtte garázsa elé forduló Jenson Buttonnel, aki kerekével le is vitte a finn első szárnyának  felét. Az FIA vizsgálatot indított, majd lépett: öt másodperces büntetés veszélyes kiengedésért. Az igazi büntetést viszont az ezt követő lassú kör, majd az újabb boxkiállás jelentette a finn számára…

Rob Smedley, a Williams teljesítménymérnöke szerint a balesetet azonban elsősorban az okozta, hogy Bottas túl későn vette észre közeledő ellenfelét. „Ki kell elemeznünk és meg kell értenünk, pontosan mi történt. A megfelelő időpontban engedtük útjára, de sajnos túl későn vette észre a McLarent. Amikor látta Jensont, fékezett, de Jenson már az útjában volt. Jelzést küldünk a versenyzőinknek, amikor látjuk, hogy forgalom jön, és nekik ilyenkor a jobb oldalon kell maradniuk, a lassabb sáv közelében. Ő meg is tette ezt, de azért ütköztek össze, mert Jensont túl későn látta meg” – magyarázta a brit szakember.

 

Button a futam után elmondta, ő ellenben már annál előbb érzékelte, hogy ebből baj lesz. „Láttam, hogy kiengedik, amire nemigen számítasz, amikor éppen közeledsz felé. Az ütközés előtt fékeztem, de ez teljesen tönkretette a kiállásomat, a srácok megijedtek kicsit, és egy csomó időt veszítettünk. Egyszerűen kicsit túl korán engedték ki őt. Láttam, hogy ez lesz. Próbáltam kitérni, de nem az én hibám volt, mert ő ment bele az autómba hátulról. Egy hátulról érkező ütés sosem túl kellemes…” – fogalmazott 2009 bajnoka.

Bottas azzal védekezett, hogy nem igazán esett a látóterébe a McLaren. „Megkaptam a zöld jelzést, elindultam a boxutca jobb oldalára. Oldalra nem túl jó a kilátás a pilótafülkéből, és mire észrevettem a McLarent, már túl késő volt elkerülni” – nyilatkozta a finn. Majd azért kiemelte, csapatától a jövőben minden téren jobb munkát vár. „Mindannyian ismerjük a tényeket, és tudjuk, hogy a tél folyamán komolyan fejlesztenünk kel az autónkat, de bizonyos szervezési kérdésekben is ránk fér a fejlődés. Mindenki tudja ezt, és mindenki motivált, hogy megoldást találjunk, s ezzel még erősebb évünk legyen 2016-ban.”

További tartalmak