Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már a visszatérésre készül a csigolyatörést szenvedett olimpiai bajnok

mti
Kiengedték a kórházból és már a visszatérését tervezi az osztrákok olimpiai bajnok alpesi sízője, Matthias Mayer, akinek a közelmúltban eltört két csigolyája.

A férfi alpesi síelők világkupa-sorozatának Val Gardena-i állomásán lesiklásban induló Mayer december 19-én hatalmasat bukott, és mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az első hírek arról szóltak, hogy a kinyílt légzsáknak köszönhetően mellkasi zúzódásokkal megúszta az esést, de később kiderült, hogy két csigolyája eltört.

Matthias Mayer súlyos bukása Val Gardenában 2015. december 19-én - fotó: EPA/Andrea Solero Matthias Mayer súlyos bukása Val Gardenában 2015. december 19-én – fotó: EPA/Andrea Solero

Ez volt az első alkalom, amikor a légzsák versenyhelyzetben működésbe lépett. A biztonsági eszköz alkalmazása komoly vitát váltott ki a síelők körében, mert egyesek szerint éppen ez okozta Mayer súlyos sérülését, mások viszont úgy vélik, hogy megmentette őt a még komolyabb következményektől. “Nincs olyan rendszer, amely védelmet nyújt egy ilyen nagyon csúnya balesetnél. Nem lehet a légzsákot hibáztatni a sérülésem miatt. Azt hiszem, a továbbiakban is viselni fogom. Nincs rá okom, hogy ne így tegyek” – mondta az osztrák sportoló. Hozzátette: nem érzi úgy, hogy az új eszköz tesztpilótájának használták, ugyanakkor fontos tapasztalatokat gyűjtött a balesete során.

“Alapvetően nagyon jól vagyok” – közölte a lesiklás olimpiai címvédője, amikor szerdán, 11 nappal a baleset után kiengedték a kórházból. Hangsúlyozta: már nagyon várja, hogy augusztusban ismét felcsatolhassa a síléceit, és elkezdhesse a felkészülést a 2016/17-es versenyidényre. Még csak sétálni tud, ezért a következő heteket pihenéssel tölti, a rögzítő csavarokat várhatóan tavasszal távolítják el a hátából.

Matthias Mayer – fotó: EPA/Claudio Onorati

Mayer arról is beszélt, hogy egyik nagy riválisa, Aksel Lund Svindal példája is motiválja őt a visszatérésben, hiszen a norvégnak sérülés miatt a 2007/08-as és a 2014/15-ös idényt is ki kellett hagynia, de mindkétszer sikeresen visszatért.

Klaus Galiano, a műtétet végző orvosi stáb egyik tagja kijelentette, hogy Mayer várhatóan teljesen felépül majd, és ugyanolyan jó sportteljesítményre lehet képes, mint korábban. Egy másik sebész, Michael Gabl szerint kizárható, hogy ok-okozati összefüggés lenne a csigolyatörés és a légzsák működése között, sőt lehetséges, hogy éppen ez előzte meg a mellkas súlyos sérülését.

További tartalmak