Musorujsag
Élő Eredmények
×

Máris bizonytalanná vált az azerbajdzsáni F1-es verseny sorsa?

Speedweek, F1i.com
Már a debütálása előtt bizonytalanná válhat az első azerbajdzsáni F1-es futam sorsa. Egyes gazdasági elemzők az esemény törlését javasolják a bajba jutott ország kormányának.
FIA GT - Baku (Fotó: VSA / XPB Images) FIA GT – Baku (Fotó: VSA / XPB Images)

Pastor Maldonado sorsa, valamint a Renault és a PDVSA partneri kapcsolata mellett a bajnokságban idén bemutatkozó azerbajdzsáni verseny jövője is bizonytalanná vált az olaj világpiaci árának utóbbi időben tapasztalt jelentős csökkenése miatt. A főváros Baku június 19-én ad majd otthont az idei Európa Nagydíjnak – a sportág története során először látogat a Kaszpi-tenger partján fekvő országba.

Már ha megrendezik a versenyt. Azerbajdzsán gazdasági szempontból ugyanis egyre nagyobb bajba kerül, miután az állami bevételek 75%-a az olajból származik, melynek világpiaci ára a májusi hordónkénti 65 amerikai dollárról 30 dollár alá zuhant az elmúlt időszakban. Mindez egyre nagyobb terhet jelent az államháztartásnak, mivel az idei költségvetést 50 dolláros átlagár alapján határozták meg.

A helyi kormány gazdasági szakértőinek körében már vannak olyanok, akik azt tanácsolják, inkább mondják le a nyárra tervezett futamot, hogy ezzel is pénzt takarítsanak meg. A kormányzat a közelmúltban több területen is szigorításokat vezetett be, hogy megvédje az értékvesztéstől a helyi valutát, a manatot; s az intézkedések miatt már alakultak ki zavargások is az országban. „Azerbajdzsán egy olajország” – nyilatkozta Ali Hasanov elnökségi tanácsadó az azeri hírügynökségnek. „Az olaj és az olajtermékek ára 2015 kezdete óta harmadára csökkent. Ez annyit jelent, hogy Azerbajdzsán bevétele is megharmadolódott.”

Egy másik azeri gazdasági szakértő mindeközben kijelentette, törölni kellene a komoly kiadásokkal járó F1-es versenyt. „Az állami költségvetés ötven dolláros olajárral kalkulál. A kormányzat minden módját keresi a költségcsökkentésnek. És az egyik legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az olyan rendezvényeket, mint az F1-es futam vagy a 2017-re tervezett Iszlám Játékok, egyszerűen lemondanák” – nyilatkozta a brazil UOL-nak.

Csakhogy a Bernie Ecclestone-nal megkötött szerződés miatt mindez aligha lenne ilyen egyszerű. Korábban Dél-Koreában már láttunk példát arra, hogy a megállapodások idő előtti felbontása időnként a fizetendő büntetés miatt jóval kevésbé éri meg, mint akár veszteségesen megrendezni egy versenyt, s kifizetni érte a busás jogdíjakat. Nigar Arpadarai, az alakuló bakui utcai pálya kommunikációs igazgatója a Speedweeknek leszögezte: „A nemzeti valutánk, a manat leértékelődésének nincs semmi köze az F1-es futam megrendezéséhez. Az Európa Nagydíjhoz szükséges költségvetést dollárban határoztuk meg, így a futam költségeiben nem lesz változás. A BCC (Baku City Circuit – azaz a szervező cég) persze aggódva figyeli a nemzeti valuta leértékelődését, és tisztában van azzal, hogy egy ilyen nagy esemény megrendezése komoly anyagi vonzatokkal jár. De hangsúlyoznánk, hogy egy F1-es futam megrendezése rövid és középtávon, közvetlenül és közvetetten is hasznára válik a gazdaságunknak.”

A szóvivő végül hangsúlyozta, a verseny nemcsak a turizmusnak, az idegenforgalomnak és a szolgáltató iparnak tesz jót, de munkahelyeket is teremt. „Úgy véljük, ez rövid és hosszú távon is erősíti a gazdaságunkat, és ez nyomósabb érv a költekezésnél” – zárta gondolatát.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek