Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Rosberg a 2015 végi formájában bízik, Hamilton nem tudja, hogyan emelje tovább a lécet

Guardian, FOM
Nico Rosberg továbbra is a 2015 utolsó versenyein mutatott formájából merít erőt, Lewis Hamilton pedig ugyan már nem lazít, de idén nincs konkrét terve, hogy hogyan vegye vissza a kezdeményezést.
Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: XPB Images) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: XPB Images)

Az előző szezon derekán nagyon úgy nézett ki, hogy Lewis Hamilton nem csupán a 2015-ös világbajnokságot húzza be, hanem egyszer és mindenkorra maga alá gyűri a már 2014-ben is komoly pofonokat elszenvedő mercedeses csapattársát, Nico Rosberget. De nem így történt – Hamiltont ugyan valóban bajnoki címig vitte a lendület, ám eddigre már Rosbergnél voltak a nyerő lapok, aki sorozatban hat pole pozíciót szerzett, és akit csak néhány nagyon agresszív védekező manőver, valamint egy motorhiba akadályozott meg abban, hogy háromnál is több futamgyőzelmet szerezzen a végén.

„Pozitívan állok hozzá a dolgokhoz, és szerintem Lewisnak egyik kicsit kevesebb lesz az önbizalma azok után, ami tavaly év végén történt” – nyilatkozta Rosberg. „Bizonyíthatóan meg tudom verni néhány futamon keresztül” – utalt a Mexikói, a Brazil és az Abu-Dzabi Nagydíjakon aratott győzelmeire.

„2014-ben is csak az utolsó versenyen dőlt el a dolog, és abban a szezonban sokáig vezettem, úgyhogy az is szoros volt. Azt kell remélnem, hogy nem lesz megint olyan csodálatos szezonja, mint tavaly volt, nekem pedig minden összejön, és mindent ki tudok hozni a dolgokból. Egyszerűen nem engedhetem meg, hogy megint akkora önbizalma legyen, mint tavaly – szépen a földön kell őt tartanom.”

Ami Hamiltont illeti, ő 2015 előtt egyértelműen megmondta, hogy az időmérős teljesítményein kell javítania ahhoz, hogy elkerülje az utolsó futamig tartó bajnoki csatát. Két éve Rosberg még legyőzte őt szombatonként – és való igaz, hogy miután a brit rátett egy lapáttal és már eleve rendre a csapattársa elé kvalifikálta magát, azt követően a versenyei is (még) simábban alakultak.

Ezúttal azonban saját bevallása szerint nem tudja, hogy pontosan mivel is tehetné még magasabbra a lécet, hogy ne ismétlődjön a tavaly év végi forgatókönyv – azt leszámítva, hogy mivel már megint van tétje a dolognak, ezért most már nem fog annyira lazítani, mint ahogy 2015 végén tette.

„Mostantól megint kizárólag arra összpontosítok, hogy megnyerjem a világbajnokságot, de Nico is sokat fejlődött, úgyhogy el kell fogadnom, hogy kivételesen gyors lett és tovább kell emelnem a lécet. Nem tudom, hogy hogyan – de ez a célom” – jellemezte a helyzetet a háromszoros világbajnok.

Hogy Rosbergnek sikerül-e átmentenie a lendületét idénre is, vagy az ismét koncentrálttá váló Hamilton megint megálljt parancsol neki, az a 2016-os szezon első részének talán legnagyobb kérdése – s valójában még az sem biztos, hogy Rosberg képes-e megőrizni a tavaly év végi összeszedettségét, illetőleg Hamilton képes lest-e megint 100%-on teljesíteni.

Sebastian Vettel és az alig egy-két tizedmásodpercre felzárkózó Scuderia fenyegetése pedig már csak hab a tortán…

További tartalmak