Musorujsag
Élő Eredmények

Button a 21 versenyes év előnyeiről és hátrányairól

F1 Fanatic
Bár Jenson Button személy szerint örül a rekordhosszúságú, 21 futamos 2016-os versenynaptárnak, mégis reméli, hogy ez a felső határ – méghozzá a csapatok szerelői miatt.
Jenson Button (Fotó: xpbimages.com) Jenson Button (Fotó: xpbimages.com)

A 2009-es világbajnok rámutatott, hogy a minden korábbinál hosszabb idei Forma–1-es szezon elsősorban a csapatok szerelői számára lesz igazán nehéz.

„A szerelők nagyon sokat dolgoznak” – magyarázta Button. „Amikor vége van a versenynek, bepakolják a kamionokat vagy a repülőket, és hazarepülnek, és másnap máris a következő versenyre készülnek. Úgyhogy ők éjjel-nappal ezt csinálják. Szerintem nekik még egy rendes párkapcsolatra is alig van idejük. Különösen, ha gyerekeik is vannak. A tizenkilenc verseny kemény volt, a 21 pedig még keményebb lesz. Úgyhogy remélhetőleg ez a határ – őmiattuk.”

Button elmondása szerint egyébként a pilóták számára nagyon más a helyzet. Ők a fentiekkel ellentétben alig várják a minél hosszabb szezont, hiszen ők azt szeretik a legjobban a világon, ha versenyezhetnek – és a szerelőkkel ellentétben nekik még így is jut idejük másra.

„Ami engem illet, a 21 verseny nagyszerű hír” – jelentette ki a McLaren-Honda versenyzője. „Ha megnézzük, még tíz évvel ezelőtthöz képest is öttel több versenyünk van, de akkoriban minden héten teszteltünk. [A versenyhétvégékhez képest más szerelőkkel, külön tesztcsapatokkal, a szerk.] Most pedig nagyon sok időt töltünk a pilótafülkén kívül, a gyárban vagy a szponzorokkal – ami egyébként a munka része –, de amit a legjobban szeretünk az az, ha vezethetünk és versenyezhetünk. Úgyhogy ebből a szempontból nagyszerű, hogy idén 21 versenyünk lesz.”

Az idény első futamára az ausztráliai Melbourne-ben kerül sor, március 20-án, vasárnap (6:00, M4 Sport).

További tartalmak