Musorujsag
Élő Eredmények

Javultak Nagy Péter olimpai esélyei a kazanyi bravúrral

m4sport.hu
Javultak Nagy Péter olimpiai szereplésének esélyei, miután a hétvégi kazanyi Elnök Kupán második lett összetettben, lökésben pedig magyar csúcsot ért el a +105 kilogrammosok között.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szegedi súlyemelő összetettben és szakításban is ezüstérmes lett, lökésben pedig a harmadik helyen végzett. Utóbbi fogásnemben az utolsó kísérleténél 233 kilogrammot teljesített, ami új magyar rekord. Oláh Imre tanítványa ezzel egy tizenhat éve fennálló magyar csúcsot döntött meg: Stark Tibor 2000-ben a sydneyi olimpián 230 kilogrammot lökött.

„Az előjelek biztatóak voltak. Az alapozásom is nagyon jól sikerült, utána pedig volt egy felmérő verseny, ott már 415-öt emeltem február végén – nyilatkozta a magyar emelő az M4 Sportnak. – Tiborral még nem sikerült beszélnem, de biztos gratulál, mert már korábban kérdezte, hogy mikor fogom már megdönteni a csúcsait.”

Nagy Péter riói esélyei javultak, hiszen ezzel a 421 kilogrammos összetett eredménnyel a plusz 105 kilósok mezőnyében az egyéni olimpiai rangsorban is előrelépett a 14. helyre. Ennek akkor lehet majd jelentősége, ha a magyar férfi válogatott az áprilisi, norvégiai Európa-bajnokságon nem szerez olimpiai csapatkvótát.

Nagy Péter annak ellenére versenyzett bombaformában a hétvégén, hogy különösebben nem is pihent rá a viadalra. „Igazából jól kijött a verseny, motivált voltam elég rendesen, mivel jön a riói olimpia. Nem változott semmi, az edzésmódszerek se különösebben változtak, tehát én se tudom a magyarázatát, de örülök neki, hogy ilyen jól sikerült.”

Visszanézve a magyar rekordot érő gyakorlatot meglepődött, hogy ilyen könnyű volt. „Azt hittem, hogy jobban erőlködtem vele. Igazából nem is gondoltam rá, hogy ez hány kiló lehet, csak azt tudtam, hogy ezt nekem meg kell csinálnom ahhoz, hogy Rióban ott lehessek.”

Nagy Péter később az M1 stúdiójában elmondta, jelenleg ugyan olimpiai kvalifikációs helyen áll, de ez még nem jelenti a riói repülőjegyet, mivel még lesz legalább négy vagy öt kvalifikációs verseny.

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke elmondta, az Európa-bajnokságon a férfiaktól a csapatkvóta megszerzése az elvárás, míg a nőknél az egy továbbjutó helyre öten pályáznak. „Hat csapat kaphat kvótát, de mi úgy látjuk, hogy az első öttel nem tudunk versenyezni, mi a hatodik helyre vagyunk predesztinálva, de arra még pályázik négy másik csapat.” Az elnök hozzátette, az olimpiára az a súlyemelő fog utazni, akit a szövetségi kapitány javaslata alapján az edzőbizottság előterjeszt, erre jelenleg Nagy Péternek van a legnagyobb esélye.

A szegedi súlyemelő elárulta, pontszerző helyen szeretne végezni a riói játékokon, de egyelőre nem tudni, hogy melyik ország fog az ő súlycsoportjába riválist küldeni. „Ha egyéni csúcsot fogok emelni ott is, akkor úgy gondolom, mindent megtettem azért, hogy jól szerepeljek, és majd a verseny eldönti, hogy ez hányadik helyre lesz elég.”

„Ő a 430 kilót fogja tudni nagy valószínűséggel teljesíteni az olimpián” – mondta az elnök. – Az első hatban 428 volt a maximum, tehát ha a 430 kilót, ami benne van, teljesíteni tudja, olimpiai pontszerző lehetne most.”

Dobos Imre az utánpótlással kapcsolatban megjegyezte, hogy Soóky Gergely személyében tíz év után újra van korosztályos Európa-bajnokunk. „Ezek a fiatalok nagyon erősek lesznek már a következő olimpiára.”

További tartalmak