Musorujsag
Élő Eredmények

Oxfordi és a cambridge-i sztárvendégek is lesznek a Dunai Regattán

MTI
A tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont május 7-én negyedik alkalommal rendezi meg a Dunai Regattát a budapesti Műegyetem rakparton. Az idei esemény sztárvendége a két nagy múltú angliai egyetem, Oxford és Cambridge evezőscsapata lesz.

A tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont május 7-én negyedik alkalommal rendezi meg a Dunai Regattát a budapesti Műegyetem rakparton. Az idei esemény sztárvendége a két nagy múltú angliai egyetem, Oxford és Cambridge evezőscsapata lesz.

Ricsovics Ágnes projektvezető a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: már tavaly nyáron felvették a kapcsolatot a két világhírű felsőoktatási intézménnyel, és decemberre sikerült véglegesíteni a részvételüket. Hozzátette: az első Dunai Regattára még toborozniuk kellett a hazai egyetemi és főiskolai evezős- és sárkányhajócsapatokat, idén viszont rekordot döntenek: az Oxford és a Cambridge nyolcasa mellett hat magyar egyetem profi evezőscsapata sorakozik majd fel a Dunán, az amatőr sárkányhajós futamokon pedig tizenöt hazai egység indul.

A válogatott Pétervári-Molnár Bendegúz, aki valószínűleg vezérevezőse lesz a Corvinus Egyetem csapatának, azt mondta: nagyon jó az ilyen versenyek hangulata, más, mint a hivatalos viadaloké, és reméli, hogy mint tavaly, idén is bejutnak a döntőbe.

A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) technikai segítséget nyújt a szervezőknek – közölte Bényi Szabolcs, a MESZ elnöke. Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke pedig azt mondta: bámulatos, hogy a tudásközpont ennyi diákot meg tud mozgatni.

Oxford-Cambridge regatta - fotó: EPA/Tal Cohen Oxford-Cambridge regatta – fotó: EPA/Tal Cohen

A versenyzők a Duna legszebb fővárosi szakaszán eveznek végig, így a szurkolók a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthetik egyetemük csapatát. Az evezősök 2000 métert, a sárkányhajósok pedig több mint 3000 métert teljesítenek. Mindkét verseny előfutamokból és döntőből áll majd.  A regatta idejére leállítják majd a dunai hajóforgalmat, a fesztivál központi helyszínét, a Műegyetem rakpartot pedig lezárják az autók elől.

A május 7-én, szombaton 11 órakor rajtoló rendezvény sokszínű parti programmal és esti koncertekkel is várja a látogatókat. A Műegyetem rakparton napközben a szurkolásé és a sportolásé lesz a főszerep, estére viszont hangulatos fesztivállá alakul a regatta, és a tervek szerint hajnalig tart majd a buli.

A szervezők öt-hatszáz aktív résztvevőre és – reménykedve a jó időjárásban – mintegy 25 ezer látogatóra számítanak. Céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz az egyetemeket, felhívják a figyelmet a sportos életmód fontosságára, építsék Budapest imázsát és szemléltessék a Duna sokszínű kihasználási lehetőségeit – hangzott el.

További tartalmak