Musorujsag
Élő Eredmények

Majdnem tragédiába fulladt Veres Zoltánék rekordkísérlete a Duna fölött

m4sport.hu
Izgalmasra sikeredett Veres Zoltán és két dél-afrikai társa Guinness Rekord-kísérlete a Duna fölött. A magyar műrepülő valamint Jason és Larry Beamish kötelékben repült át a Lánchíd alatt a negyedik Nagy Futam programjában.

A három gép északról közelítette meg a Lánchidat, és pont a híd alatt repültek, amikor a kötelék bal oldali gépe kibillent az egyensúlyából és vészesen elkezdett süllyedni a Duna felé. A legkritikusabb pillanatban a futómű bele is ért a vízbe, de a Larry Beamish pilóta még időben tudott korrigálni és sikerült felhúznia a gépet.

Az M4 Sport stúdiójában ülő szakember szerint a vészhelyzetet egy szélbefúvás okozhatta.

Budapest belvárosában negyedik alkalommal rendezték meg a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légibemutatót, ezúttal klasszikus Forma-1-es versenykocsikat is láthattak száguldozni a főváros utcáin az érdeklődők.

Az 1995-ös Sauber C14 F1-es autót az osztrák Karl Wendlinger, a Forma-1-ben 1951 és 1977 között szerepelt BRM egyik legendás versenygépét pedig a szintén osztrák Gerhard Berger vezette a Lánchíd és az Erzsébet-híd között kialakított pályán.

„Mindig nagy élmény Budapestre jönni, már versenyzőként is szerettem. Akkoriban az volt a futam különlegessége, hogy először jöhettünk a vasfüggöny mögé, amikor pedig megérkeztünk, akkora szeretet és érdeklődés fogadott minket, hogy az egyszerűen elképesztő. Attól a pillanattól fogva imádtam a magyar futamot, sok volt a szurkolóm is, igaz, talán többen ismertek a diszkóból, mint a pályáról” – idézte a szervezők közleménye Bergert, aki kifejtette, szívesen jött vissza Budapestre, és nagyon élvezte a Nagy Futamot. „Jó volt látni, hogy milyen sokan eljöttek, és hogy mennyire szeretik itt az autósportot. A BRM is lenyűgözött, elképesztő a hetvenes évek technikája, annyi baj volt csak, hogy ez egy viszonylag szűk autó, nem az én magasságomra tervezték. De azért csak belepréseltem magam valahogy.”

A nézők ezen kívül láthatták a túraautó-világbajnokságban (WTCC) versenyző Michelisz Norbertet a Honda Civic volánja mögött, a Formula Renault 3.5 együléses kocsijával pedig a korábbi F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt, valamint Roy Nissany körözött az ideiglenes utcai pályán.

„Minden pillanatát imádom a Nagy Futamnak, ez az idén sem volt másként. Jó érzés, hogy ennyi motorsport-szerető ember van Magyarországon, reméljük, hogy még sokszor jöhetünk a belvárosba, hogy minél közelebbről lássanak minket” – értékelt Michelisz Norbert.

Felvonultak még a német túraautó-bajnokság (DTM) autói, volt Audi TT Cup és Audi R8 LMS bemutató, körbementek a rali- és ralikrossz-autók, és a Dakar-ralit is megjárt versenykamionok, s terepjárók, de szerepelt a programban NASCAR-, GT-, és driftbemutató, valamint gyorsulási (dragster) show is.

Az autós bemutató végén történt egy kisebb baleset a szervezők beszámolója szerint: az egyik Ferrari a hátsó szárnyával hozzáért egy kordonhoz, amitől a kerítés megütött öt nézőt.

A Forma-1-es Orosz Nagydíj rajtja után, 14:15-kor kezdődött a repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutató. Ennek keretében Besenyei Péter műrepülő világbajnok is repült a Duna fölött.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="491525"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Nagy Futam negyedszer a belvárosban
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2016/05/D_MAR201605010061-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak