Megújul az evezőspálya a Velencei-tavon

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a tavaly elkészített tervek alapján a múlt héten benyújtotta azt a 14 milliárd forintos pályázatot, amelyből a Velencei-tó parti és kikötői partvédművei megújulhatnak - jelentette be a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára vasárnap a Velencei-tavi vízisport- és turisztikai évadnyitón.

L. Simon László a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi telephelyén kihangsúlyozta, hogy a vízisport-infrastruktúra korábban megkezdett fejlesztési munkáit folytatják, és a következő évek a sportélet jövőjét döntően befolyásolják. Fontosnak nevezte, hogy a következő két évben az északi evezőspálya is megújuljon.

Közölte, a kormány támogatásával és az evezősszövetséggel közösen a Velencei-tavi Vízisport Szövetség pályázatot nyújtott be a 2019-es masters (öregfiúk) világbajnokság megrendezésére. Cseh és spanyol riválisok előtt szeretnének nyerni, ehhez pedig elengedhetetlen az evezőspálya rekonstrukciója - tette hozzá.

L. Simon László jelezte azt is, hogy elindult a Bejárható Magyarország program, amelyből a Velencei-tó is szeretné kivenni a részét. A kajak-kenu szövetséggel és a kerékpárosokkal együttműködésben előkészítés alatt áll két nagy pályázati csomag, amely a kerékpáros és a vízisport-infrastruktúra fejlesztését, megerősítését jelentheti az utánpótlásnak, a tömeg- és a szabadidős sportnak.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség elnöke emlékeztetett: a napokban dőlt el, hogy a Velencei-tavi Vízi Sportiskola fiatal kenusa, Petkó András éppen csak lemaradt a riói olimpiáról. Örömtelinek és példamutatónak nevezte a sportoló helytállását, mivel - mint mondta - évekkel ezelőtt senki nem bízott abban, hogy ilyen magasra juthat valaki a klub színeiben. Ha Petkó András ilyen akaraterővel folytatja a felkészülést, 2020-ban kijuthat az olimpiára - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a héten a sukorói északi evezőspályán csaknem 1500 ember vitorlázott, sárkányhajózott, evezett együtt, az egészséges és súlyosan sérült emberek aránya 30-70 százalék volt. Véleménye szerint a vízisportiskolában edződő fiataloknak is fontos, hogy odafigyeljenek sérült embertársaikra.

Az esemény zárásaként a klub fiatal sportolói megkoszorúzták a tavat a Velencei-tó áldozatainak emlékére, illetve evezőket dobtak a vízbe az évad megnyitásának jelképeként.

A sportiskola agárdi telephelyét tavaly decemberben adták át. A 2,25 milliárd forintos uniós beruházással Európában is egyedülálló korai fejlesztő és rehabilitációs központ jött létre sérült és fogyatékossággal élő gyerekeknek. A projektnek köszönhetően teljesen akadálymentesített tornaterem és konditerem, szállásépület és étterem várja a látogatókat.

A mozgássérülteknél az aktív életre felkészítésre helyezik a hangsúlyt nappali, valamint átmeneti bentlakásos formában, ennek különleges eleme a kerekes székesek számára épített Ability park, valamint az akadálymentes próbalakás.