×

Gundel Takács Gábor: Nem tudok a terroristák fejével gondolkodni

Gundel Takács terrortámadásokra nem, a magyar labdarúgó-válogatott tisztes helytállására viszont számít a június 10-én rajtoló franciaországi Európa-bajnokságon. Az M4 Sport kommentátora Kemény Dénest, a férfi vízilabda-válogatott egykori sikerkapitányát idézte kiküldetésével kapcsolatban.

A kommentátor a magyar válogatottól azt várja, hogy úgy játsszon a kontinensviadalon, mint a norvégok elleni pótselejtezőn tette. "Tisztességes helytállásban bízom, de hogy ez pontokban, gólokban mit jelent, az nehezen megjósolható. Az osztrákoktól tartok a legjobban, mivel a portugálok meglehetősen rapszodikusak, nagy kérdés, hogy Cristiano Ronaldo milyen formában lesz."

Gundel Takács szerint ez nem a nagy csapatok Európa-bajnoksága lesz, számíthatunk meglepetésekre. "A belgák, a németek és a házigazda franciák ott lehetnek az élmezőnyben, de nem egyértelműen a nagy csapatok fognak dominálni, vannak köztük olyanok, amelyek könnyen fejre állhatnak."

Gundel takács promo Gundel Takács Gábor - fotó: MTVAAmi a torna biztonságát illeti, a kommentátor nem különösebben aggódik, azt mondja, a sokadik világeseményre utaznak úgy, hogy terrorcselekményektől tartanak az emberek. "2008-ban a pekingi olimpiára is úgy mentünk, hogy terrortámadásoktól lehetett tartani, de nem történt baj. Valamiért az ilyen nagy eseményeket elkerülik a támadások. Nem vagyok terrorista, nem tudok a fejükkel gondolkodni, de talán nem akarnak belerondítani a világ ünneplésébe. Ha mégis lesznek terrorcselekmények, akkor azokat repülőtereken vagy pályaudvarokon követhetik el."

Az azonban egészen biztos, hogy nem lesz egyszerű az élet Franciaországban az Eb idején, a sok biztonsági intézkedés miatt minden utazásra rá kell számolni néhány órát - véli az M4 Sport kommentátora, aki megjegyezte, hogy már a PSG-Chelsea Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn is különleges biztonsági intézkedéseket tapasztalt. "Biztos, hogy több időt kell szánnunk a közlekedésre, nehezebb lesz kijutnunk a stadionokba. Amúgy is rengeteg időt töltünk ilyenkor utazással, kiszámoltam például, hogy a 98-as franciaországi világbajnokság idején körülbelül száz órát voltam repülőn és vonaton."

Gundel Takács tizenöt találkozót közvetít az Eb-ről, köztük a magyar válogatott Izland elleni csoportmérkőzését. A nyolcaddöntőig biztosan nem lesz ideje szétnézni az Eb-meccseknek otthont adó városokban, később talán kap egy-két szabadnapot, de könnyen lehet, hogy azok is utazással telnek majd. "Nagyon szeretek nézelődni mindenfelé, de ez most nem erről szól, hanem elsősorban a munkáról.  A 2014-es brazíliai vb idején rengeteg meccset néztem a repülőtéri tranzitban, könnyen lehet, hogy most is lesz erre példa. Fel kell készülnöm a közvetítésekre, és muszáj látnom a többi mérkőzést is. Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok pólóválogatott szövetségi kapitánya mondta egyszer, hogy "meg kell oldani, hogy a csapat ne legyen turista, mert akkor elveszíti a tornát". Valahogy így vagyok én is a munkámmal."