Hajdú B. István amondó, robbantani a magyarok fognak az Eb-n

Hajdú B. István hangjára indítják útjára a labdát a labdarúgó Európa-bajnokság június 10-i Franciaország-Románia párizsi nyitómérkőzésén az M4 Sporton és az m4sport.hu-n. A közkedvelt kommentátortól megtudtuk, nem mindennapi várakozással indul a tornára. Az nem is kérdés, mi lehet ennek az oka.

Az már megszokottnak tekinthető, hogy magyar kommentátor – többnyire – a helyszínről közvetít az éppen aktuális Európa- és világbajnokságról, de olyan, hogy közben a magyar labdarúgó-válogatott is ott legyen, „az sem a saját, sem kollégáim pályája során nem fordult elő” – kezdte az év futballeseményének különlegességére utalva az M4 Sport stábjának kulcsembere. „Persze, nemcsak a mieinkből kell felkészültnek lennünk, lesz még huszonhárom másik csapat is a tornán.”


Na, de hogyan kell ezt elképzelni? Az Eiffel-torony megmászása és a zamatos bordeaux-i borok kortyolgatása között szakít időt egy-egy „hajdúbés” aranyköpésre?

„Jó is lenne a Champ-Élysées-n sétálgatni két meccs között, de én sem kirándulni megyek Franciaországba. Sok honfitársunkkal találkozhatok majd a helyszínen is, de a többség mégiscsak itthonról, a tévét nézve követi majd az történéseket. Vissza szeretnék majd adni valamit nekik abból a hangulatból, ami odakint lesz. Ahogy közeledünk majd a végéhez, úgy lesz egyre több pihenőnap, annak ellenére, hogy a negyeddöntőktől csak ketten maradunk Gundival, azaz Gundel Takács Gáborral. De addigra már lehet olyan fáradt leszek, hogy átalszom a szabad órákat.”

Hajdú B. István korábbi tapasztalataira hagyatkozhat ez ügyben, mivel eddig két labdarúgó-világeseményen vehetett részt. A 2000-s holland-belga közös rendezésű Eb-n a németalföldi helyszínekről közvetíthetett. "A hollandok is jól szerepeltek, de szinte egyetlen találkozó színvonalára sem lehetett panasz. A helyiek igazi futball-lázban éltek, ahogy jómagam is. Ráadásul végig Amszterdamban laktam, onnan vonatoztam a többi városba, mivel azok nem estek messzire egymástól." Ez utóbbi, mármint az állandó szállás a franciaországi távolságok miatt nem adatik meg számára az idei nyáron. Ebből a szempontból sokkal inkább a tíz évvel ezelőtti németországi vb-re hasonlít majd az egy hónapos utazgatás. "Hát igen, amikor nyolcvanezer ember akarja elhagyni egyszerre a stadion, nem úgy megy ám, hogy füttyentek egyet, és a taxi előállt. Márpedig a másnapi helyszínen időben ott kell lenni" - utalt a nézők által nem látott logisztikai nehézségekre.

A korábbi testközelből átélt tornái közt akad azonban közös pont is, mégpedig az, hogy mindkétszer francia-olasz döntőt rendeztek. Adódott a kérdés, erre számítsunk most is?

„Az meglepne, ha az olaszokkal a végelszámolásnál még számolni kellene” – válaszolta erre a népszerű riporter, akit nemcsak a finálé párosításának megismétlődésére lát kevés esélyt.

„A stadionokban és környékükön a biztonsági erők fokozott jelenléte miatt kisebb az esély arra, hogy terrorcselekmény történjen. Viszont botorság lenne vitatni ennek valós veszélyét. De kérdem én, a londoni reptéren vagy a madridi metróban nagyobb biztonságban lennénk? Ilyen a világ, próbálok nem ezen kattogni. Az Európa-bajnokságnak amúgy is a jó hangulatról kell szólnia. És arról is fog.”

Abban azért bízik, Nagy Ádám, Kleinheisler László vagy a Storck-keret bármely tagja robbantani fog a torna során. Igaz, ő maga a magyar válogatottal nem lesz közvetlen kapcsolatban – mint mondta, a helyszíni stáb számol be a válogatott minden rezdüléséről –, de az osztrákok elleni nyitó, és a portugálokkal szembeni záró csoporttalálkozót a helyszínről közvetíti.

„Valljuk be őszintén, nem a mi játékosaink nevétől hangos a kontinens, őket ismerik a legkevésbé, az albánok és mondjuk az északírek mellett. Abban azonban biztos vagyok, a magyar csapat nem zár pont nélkül. És egy ilyen tornán rossz teljesítménnyel nem lehet döntetlent játszani vagy nyerni” – zárta reményteljes gondolatait Hajdú B. István.

Hajdú B. István Hajdú B. István biztos benne, a magyar válogatott nem zár pont nélkül