×

Székely Dávid: olyan érzetet szeretnék nyújtani a nézőnek, mintha ő is a helyszínen lenne

Székely Dávid, az M4 Sport kommentátori csapatának legfiatalabb tagjaként már nagyon készül élete első labdarúgó Eb-jére, ami a sok utazás és a rengeteg feldolgozni való információ miatt emberpróbáló feladatnak ígérkezik, ám ő kötelességének érzi, hogy a tévé előtt ülőknek is elhozza a kontinenstorna lebilincselő hangulatát.

Franciaország jó ómen Székely Dávid számára. Gyerekként az első olyan komoly labdarúgó világeseménye, amire igazán emlékszik, a ’98-as franciaországi világbajnokság volt.

Most, harmincévesen az M4 Sport kommentátori csapatának legifjabb tagjaként első foci Eb-jére készül, de a részvételt nagyon megbecsüli, és komoly megtiszteltetésnek érzi: „Azt gondolom, hogy Hajdú B. István, Gundel Takács Gábor és Knézy Jenő mellett lenni óriási presztízs. Szerencsére négy éve az olimpia már megadatott Londonban, de nagyon nagy álmom volt, hogy egyszer egy futball Európa-bajnokságon ott legyek, az pedig külön jó nekem, hogy Franciaországban lesz, mert beszélem a nyelvet.”

Miután a magyar labdarúgó-válogatott negyvennégy év után újra Eb-résztvevő, érdekes változásra hívta fel a figyelmet: úgy érzi, hogy a válogatott sikerének köszönhetően a magyar újságíró is felértékelődött, mert tud olyan információkat, amikre a világsajtónak szüksége van. „Én használok twittert, és bejelöltem Steve Wilsont, a BBC kommentátorát, -aki szerintem a világ egyik legjobbja a szakmájában -  ő pedig visszakövetett és írt, hogy beszéljünk majd Saint-Étienneben” – mesélte Székely Dávid, és mivel az M4 Sport riporteri gárdája tudja, hogy a csoportkörben ki melyik meccset közvetíti, ezért ennek megfelelően már zajlik a felkészülés: „A szabadidőmben már most is készülök és az a célom, hogy mire kiutazom, már minden egyes csapatról legyenek olyan információim, hogyha egy óra múlva kezdődne a meccs, akkor is maximálisan képben legyek Walestől kezdve Szlovákián át minden csapat minden játékosával. Wales-Szlovákia meccsel indulok, ráadásul Bordeauxban, ami az egyik, ha nem a legszebb stadion mind közül. Közvetítek majd Olaszország-Svédország összecsapást, ami Ibrahimoviccsal Franciaországban nagyon jónak tűnik, vagy éppen a Spanyolország-Csehország meccset is ki tudnám emelni és ott van még a francia-albán mérkőzés Marseilleben, a fedett Vélodrome-ban.”

Arra a kérdésre, hogy izgul-e az előtte álló kihívás miatt, kendőzetlen őszinteséggel felelt: „Bennem van a drukk. Picit ilyen államvizsga előtti érzet van bennem, hogy nagyon kevés az idő és rengeteg az információ. BL-mérkőzést szerencsére rengeteget közvetítettem most a szezonban, de ez mégiscsak egy Eb, amire a magyar válogatott is kijutott, ráadásul nyár lesz, amikor az emberek még többen nézik az ilyen eseményeket.”

Franciaország gyönyörű, így adta magát a kérdés, hogy a munka mellett belefér-e egy kis kikapcsolódás, de mint mondta, nagyon sokat fog utazni, így nem hiszi, hogy erre marad idő. Városnézésre is abból a célból kerülhet majd sor, hogy szurkolókkal találkozzon, informálódjon és mindenről teljes körű tájékoztatást tudjon adni a nézőknek. Kommentátori feladatának, kötelességének tartja, hogy átadja a kontinenstorna hangulatát a nézőknek, mintegy hazahozva az Eb-t a tévé előtt ülőknek: „Olyan érzetet szeretnék nyújtani a nézőnek, mintha ő is a helyszínen lenne.”

Ehhez azonban testileg-lelkileg fittnek kell lennie, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak: „Egy dologtól tartok igazából: lesz olyan időszakom, hogy öt meccs, öt különböző városban, öt egymást követő napon. És az ötödik napon is frissnek kell lennem! Ez a félelmem, hogy ez mennyire kivitelezhető, de bízom benne, hogy sikerülni fog.”

Az M4 Sport riporteri csapatán kívül a szervezőknek is fel van adva a lecke, hiszen a közelmúlt szörnyű eseményei még kísértenek: „Az M1-et én tudósítottam Párizsból a terrortámadások után. Biztos, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy ne legyen semmi baj. Akkor ott Franciaországban azt mondták az emberek, hogy ha félnek, akkor a terroristák nyernek, és ezt nem lehet megengedni. Olyan beléptetés lesz, ami soha korábban még nem volt ilyen világeseményen, és a szervezők azt kérik, hogy három órával a meccs előtt mindenki legyen kint a stadion előtt.”

Nagyon készül tehát Franciaország, a magyar válogatott, az M4 Sport kommentátorai és a komplett csatorna: „Nagyon készülünk, az M4 Sport is nagyon készül, és olyan műsor vesz majd körül minden egyes magyar meccset, aminél nagyobbat nem lehet elképzelni.”

És, hogy mit kíván Székely Dávid a magyar focicsapatnak: „Először is azt szeretném, hogy az osztrákok elleni meccsen ne legyen iszonyatosan nagy teher a játékosainkon. Örüljünk annak, hogy ennyi idő után Eb-n vagyunk. Három ponttal pedig szerintem tovább lehet jutni és ez a három pont egy meccsen összejöhet." #veletekvagyunk

Székely Dávid hazahozná az Eb-hangulatot. - Fotó: m4sport.hu Székely Dávid hazahozná az Eb-hangulatot. - Fotó: m4sport.hu