Ronaldo mesterhármast lőtt a magyaroknak a szurkolói zónában

A korábbi nagy futballtornákon megszokott színes forgatag jellemzi a franciaországi Európa-bajnokság szurkolói zónáit, ahol sok nemzet drukkerei együtt ünneplik a világ legnépszerűbb sportágának idei csúcseseményét.

Vasárnap este Nizzában a házigazda franciák utolsó, Svájc elleni csoportmeccsére több ezer rajongó gyűlt össze a tengerparton kialakított szurkolói zónában, ahol békésen és jó hangulatban nézték meg a gól nélküli döntetlennel végződött összecsapást a svájci és francia drukkerek. A lefújást követően a két gárda szimpatizánsai táncolva, énekelve együtt ünnepeltek, utóbbiak a csoportelsőséget, előbbiek a továbbjutást. Jól jellemzi a barátságos és ünnepi hangulatot, hogy a német mezbe öltözött szurkolók arcára ezúttal éppen francia zászlót festettek, miközben jó hangulatú beszélgetést folytattak svájci "kollégáikkal".

A szurkolói zónában nem csak a közvetített mérkőzésen szereplő csapatok drukkerei képviseltették magukat: német, lengyel, svéd, ír, belga, magyar és portugál szurkolók is nagy számban jelentek meg vasárnap este. Utóbbiakkal beszélgetve kiderült, egyáltalán nem aggódnak a magyarok elleni mérkőzés miatt, pedig ha nem győz a csapatuk, akkor könnyen kieshetnek. Szerintük kedvenceik úgy aratnak háromgólos győzelmet, hogy Cristiano Ronaldo, akit a világ legjobb futballistájának neveztek, mesterhármast ér el. Azt viszont elismerték, a magyar csapat játéka alaposan meglepte őket, nem számítottak arra, hogy ilyen jó és eredményes futballt mutatnak majd be.

A Magyarország-Portugália mérkőzést szerdán 18 órától az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti. #veletekvagyunk

Vajon mit szól a portugál drukkerek optimizmusához Böde Dániel? - Fotó: m4sport.hu Vajon mit szól a portugál drukkerek optimizmusához Böde Dániel? - Fotó: m4sport.huA zónáknál fokozottan ügyelnek a rendre a francia hatóságok. A bejutásnál motozással és fémdetektoros kapuval ellenőrzik az érdeklődőket, nehogy tiltott tárgy jusson a területre. A beléptetést követően viszont francia zászlót osztogatnak mindenkinek, ingyen. Belül csak a biztonsági szolgálat emberei vannak jelen, de a bejáratnál szolgálatot teljesítenek a francia rohamrendőrség osztagai is, hogy ha bármi rendbontás lenne a területen belül, akkor pillanatokon belül közbe tudjanak lépni.
A szurkolók önfeledt szórakozását viszont nemcsak a közvetített mérkőzések szolgálják. A kontinensviadal üdítőitalokat gyártó támogatójánál fényképeket készíthetnek magukról a fanatikusok, a sörös szponzor standjánál csocsóasztal várja a drukkereket, illetve egy lemezlovas pörgeti a legnagyobb mai slágereket. Szintén a kényelmet segíti elő, hogy az óriáskivetítőnél néhány csapos olyan hátitáskával van felszerelve, amiből csapolni tudja a sört, így meccsnézés közben a szomjas drukkereknek nem kell elsétálniuk a pultig, azaz véletlenül sem maradnak le a fontosabb jelenetekről.

A tíz Eb-város legszebb, központi részein kialakított szurkolói zónák árai kissé borsosak: egy szendvics vagy hot-dog 6 euróba, azaz közel 2000 forintnak megfelelő összegbe kerül, egy kicsi, 2,5 decis sör 4,5, míg a félliteres nagy 6 eurót kóstál.
A találkozó végén az elvonulás gond nélkül, rendezetten zajlik, éjfélre kiürítik a területet. Utána legfeljebb az autós forgalom nagyobb és zajosabb a késő estéhez képest, mivel folyamatos és ütemes dudaszó hallatszik az éjszakában.