×

A verekedés felülírta az egységet, lemond az ukrán kapitány

Mihajlo Fomenko, a már kiesett ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a keddi, lengyelek elleni utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőzés után távozik posztjáról.

A szakember kedden délelőtt jelentette be, hogy lemond a szakvezetői posztról, amit elsősorban azzal magyarázott, hogy nem sikerült egységes csapatot kovácsolnia a játékosaiból.

"Mi indokolná, hogy folytassam, hiszen az Eb-re tervezett feladatot nem tudtuk megoldani" - mondta Fomenko. - "Nem éreztem, hogy egységesek lennénk ezen az Eb-n."

A 67 éves szakember az együttesen belüli széthúzást elsősorban az ukrán bajnokság végén történtekkel magyarázta. A pontvadászat hajrájában ugyanis a Sahtar Donyeck és a Dinamo Kijev két kiváló válogatott játékosa, Tarasz Sztepanenko és Andrij Jarmolenko között verekedés tört ki, s később Sztepanenko nyilvánosan bejelentette, hogy megszakítja baráti kapcsolatát Jarmolenkóval.

Nem Tarasz Stepanenkónak tapsolták társai, főleg nem Andrij Jarmolenko - EPA/ROBERT GHEMENT"Szerettem volna, ha béke és barátság van a válogatotton belül" - jegyezte meg a szövetségi kapitány, elismerve, hogy hibázott, és vállalja a felelősséget.

Fomenko utódja ukrajnai hírek szerint a korábbi sztárjátékos, Andrij Sevcsenko lehet, aki Fomenko segítőjeként dolgozik jelenleg.

"Miért ne lehetne ő? Nagy tapasztalattal bír, az edzői képzést is elvégezte, így megvan a szükséges végzettsége a munkához" - méltatta az aranylabdás csatárt a távozó kapitány.

Az első két fordulóban Németország és - meglepetésre - Észak-Írország ellen is veszítő ukránok kedden 18 órától lépnek pályára Lengyelország legjobbjai ellen.