Musorujsag
Élő Eredmények
×

A zikavírus miatt nem indul az olimpián a sztárgolfozó

MTI
A golf egyik legnagyobb sztárja, Rory McIlroy a zikavírus miatt nem indul a riói olimpián.

“Miután beszéltem a hozzám legközelebb állókkal, világossá vált, hogy az egészségem és a családom egészsége mindennél fontosabb” – nyilatkozta a 27 éves korábbi világelső. – “Bár a zikavírussal való megfertőződés kockázata alacsony, mégiscsak kockázat, amit én nem vagyok hajlandó vállalni.”

Rory McIlroy – fotó: EPA/Etienne Laurent

McIlroy már májusban jelezte, hogy bár szeretne ott lenni Rióban, s egyre jobban ráhangolódik az ötkarikás játékokra, a zikavírus és más, szúnyogok által terjesztett betegségek miatt erősen gondolkodik azon, hogy induljon-e az olimpián. A négyszeres Major-torna győztes északír játékos ugyanis a következő években szeretne gyermeket vállalni a párjával, s mint akkor elmondta, nem szeretné, ha ezt bármi veszélyeztetné.

Korábban több sportoló, köztük a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes spanyol kosárlabdázó, Pau Gasol jelezte, a zikavírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

Az ENSZ szakosított szervezete azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

A golf 112 év után tér vissza idén az olimpia műsorára.

További tartalmak