Véget ért az utazás, kiesett a magyar válogatott

Búcsúzott a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságtól, miután a nyolcadöntőben 4-0-s vereséget szenvedett Belgiumtól vasárnap este Toulouse-ban.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Magyarország-Belgium 0-4 (0-1)
Toulouse, Municipal Stadion, 28 921 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerzők: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (80.), Carrasco (91.)
sárga lap: Vermaelen (67.), Batshuayi (89.), Fellaini (92.), illetve Kádár (34.), Lang (47.), Elek (61.), Szalai (92.)

Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Böde Dániel, 79.), Kádár Tamás - Gera Zoltán (Elek Ákos, a szünetben) - Lovrencsics Gergő, Pintér Ádám (Nikolics Nemanja, 75.), Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Belgium: Thibaut Courtois - Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen - Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne, Axel Witsel - Dries Mertens (Yannick Carrasco, 70.), Romelu Lukaku (Michy Batshuayi, 76.), Eden Hazard (Marouane Fellaini, 81.)

Magyarország-Belgium Eb-nyolcaddöntő


A bemelegítés során Kleinheisler László combja meghúzódott, így Bernd Storck már a himnuszok előtt módosításra kényszerült. A Werder Bremen középpályásának helyét a portugálok ellen kezdő Pintér Ádám foglalta el.

Az első kaput eltaláló lövés Lovrencsics nevéhez fűződött, de lapos próbálkozása Courtois-nak nem okozott gondot, majd Romelo Lukaku (testvére, Jordan a kispadon ült), majd De Bruyne adott feladatot Királynak.

A 10. percben De Bruyne bal oldalról középre ívelt szabadrúgásából a bántóan egyedül érkező Alderweireld fejelt a magyar kapuba.

A 15. percben újra De Bruyne került főszerepbe, de Lukaku kiugratása után Király lábbal védte a próbálkozását.

Ekkor már a kezdetben balszélső Dzsudzsák, helyet cserélve Lovrencsiccsel, a pálya jobb oldalára húzódott át. A 23. percben lövőhelyzetbe is került, de a belga védők gyűrűjében a kivitelezésbe hiba csúszott.

Labdabirtoklás tekintetében kiegyenlítetté vált a játék, de minden magyar labdavesztésből villámgyors támadást indított a Hazard vezette félelmetes belga támadóegység, azonban a befejezéseik jobbára veszélytelennek bizonyultak.

Tíz perccel a szünet előtt De Bruyne 18 méteres szabadrúgását Király fantasztikus bravúrral tolta lécre, ám az igazsághoz hozzá tartozik Kádár szabálytalansága előtt les miatt a magyaroknak kellett volna jönnie.

A belga tizenegy a félidő hajrájába is uralta a mérkőzést, ezért hiába a Storck-csapattól megszokott kulturált játék, a tizenhatoson belülre nem jutott el a magyar válogatott. De átlövésekig igen. Előbb Lovrencsics bombázott kicsivel fölé.

Majd Dzsudzsák ugyanennyivel mellé.

A 42. percben újabb bravúrt mutatott be Király, Hazard közeli helyzeténél, a kipattanó után pedig sikerült tisztázni.

Az első játékrészben a belgák 16-szor próbálkoztak bevenni a kaput, ez pedig 45 perc alatt a legmagasabb szám az Eb-n.

A szünetben Gerát Elek váltotta. Hazard azonban pályán maradt, és fél perc elteltével máris megtornáztatta a korrekorder mackóalsós kapust.

Az ötvenedik percben Szalai tüzelt mellé, miután szépen játszott össze Elekkel.

Négy perccel később Dzsudzsák beadásából fejelt a magyar center, de Alderweireld arca blokkolt.

A 66. percben Pintér 20 méteres lövése pattant meg, de a léc alá tartó labdát Courtois szögletre tolta.

Újabb két minutummal elteltével már a Chelsea kapusa sem menthetett volna, de Juhász kissé kiszorított szögből néhány centit tévedett.

A magyarok bátor játéka teljesen nyílttá tette a mérkőzést, ám a nem sokkal korábban pályára lépő Batshuayi Hazard bal oldali centerezését gólra váltotta a 78. percben.

A nyolcvanadikban pedig maga Hazard tett pontot a mérkőzés végére: 16 méterről lőtt a bal sarokba.

A 82. percben Szalai szépíthetett volna, de nyolc méterről leadott lövését Courtois kitornászta.

Ahogy Elek lövésénél is a helyén volt a belga kapus.

A 91. percben Carrasco Nainggolan kiugratása után beállította végeredmény.

A magyar válogatott a csoportmeccsek során nyújtott remek teljesítmény után, nagy csatára késztette a világranglista második helyezettjét, de a hajrára kiütközött a tudáskülönbség.

De a csapatnak a kapott élményekért egy ország mond köszönetet. Szép volt fiúk!