Rekordnyereséget hozhat az UEFA-nak a franciaországi Eb

Rekordmértékű nyereségre számít az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a franciaországi kontinenstornától.

Az UEFA elárulta, hogy az Európa-bajnokság teljes bevétele várhatóan 1,93 milliárd euró (607,7 milliárd forint) lesz, a nyereség pedig 830 millió euró (261,3 milliárd forint), utóbbi rekordnak számít a kontinenstorna történetében.

"A számok pozitívak, a kibővített torna nagy siker volt" - mondta sajtótájékoztatóján Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára.
A bevételek a közvetítési jogokból (több mint 1 milliárd euró), a támogatói befizetésekből és licencdíjakból (480 millió euró), valamint a jegyértékesítésből és a vendéglátásból (400 millió euró) befolyó összegekből állnak össze.
A kiadásokat a kontinenstorna szervezési költségei (650 millió euró), illetve a válogatottak (301 millió euró) és a klubok (150 millió euró) premizálása alkotják.

Nem csak a számok pozitívak, de a kiscsapatok, mint például Izland (képünkön egy izlandi szurkoló) és Wales is remekül teljesített, csakúgy, mint a magyar válogatott. - Fotó: MTI/Illyés Tibor Nem csak a számok pozitívak, de a kiscsapatok, mint például Izland (képünkön egy izlandi szurkoló) és Wales is remekül teljesített, csakúgy, mint a magyar válogatott. - Fotó:
MTI/Illyés Tibor



A befolyó összegből 230 millió eurót félretesznek, ez fedezi majd az UEFA működési költségeit a következő négy évben. A további 600 millió eurót az 55 tagország között osztják majd szét a fejlesztési programok keretében.
Négy évvel ezelőtt az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságot 593,7 millió eurós profittal zárta az európai szövetség, amelynek idén - az előrejelzések szerint - 34 százalékkal több bevétele lesz a kontinenstornával összefüggésben, mint 2012-ben.

Michel platini álmodta meg a 24 csapatos Eb-t, a számok pedig őt igazolják. - Fotó: EPA/PATRICK B. KRAEMER Michel platini álmodta meg a 24 csapatos Eb-t, a számok pedig őt igazolják. - Fotó: EPA/PATRICK B. KRAEMER



Teodoridisz és Angel Maria Villar UEFA-alelnök kiemelte Michel Platini szerepét, ugyanis az UEFA francia elnöke szorgalmazta kitartóan, hogy emeljék fel az Európa-bajnokság létszámát 16-ról 24 csapatra, ez pedig jelentősen hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A francia sportvezető összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt négy évre el van tiltva a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, májusban szóban lemondott az elnöki posztjáról, később pedig bejelentette, hogy mindezt szeptemberben, az athéni tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi majd.
"A franciaországi rendezés egy embernek köszönhető: Michel Platininek. Büszke lehet magára, nagyon büszke" - mondta Villar.

Kapcsolódó tartalom