×

WC-incidens, egy üveg vodka és mély tisztelet – Rosberg megpróbáltatásai Schumacher mellett

Hogy nem könnyű Michael Schumacher csapattársának lenni, azt a hétszeres világbajnok számos kollégájától hallhattuk már. Nico Rosberg a Bildnek nemrég szemléletes és vicces történetek révén mutatott rá, mit is jelentett ez a gyakorlatban!

Michael Schumacher és Nico Rosberg a Mercedes csapatának 2010-es bemutatkozásán (Fotó: xpbimages.com) Michael Schumacher és Nico Rosberg a Mercedes csapatának 2010-es bemutatkozásán (Fotó: xpbimages.com)Bár mostanság Lewis Hamiltonnal gyűlik meg a baja, nem lehet azt állítani, hogy Nico Rosberg számára ne lenne ismerős érzés, amikor egy igazi domináns személyiség mellett kell észrevetetnie magát és bizonyítania. A német számára 2009 végén nagy lehetőség érkezett el: miután belátta, a Williamsszel vélhetően az örökkévalóságig is próbálkozhat a csúcsra jutással, aláírta első gyári szerződését, s az újjáformálódó Mercedes-istálló tagja lett. Pár hét sem telt azonban el, és kiderült, a sportág történetének legsikeresebb versenyzője, Michael Schumacher lesz a csapattársa.

Három szezont húztak le egymás mellett, és bár tény, hogy veterán honfitársát ez idő alatt sokszor üldözte a balszerencse, minden statisztika szerint Rosberg jött ki győztesen e párharcból. „Michael révén teljesebb és jobb versenyzővé váltam. Három éven keresztül versenyeztem mellette a Mercedes-csapatnál, és meg kell mondjam, hihetetlenül sokat tanultam tőle” – mondta Rosberg a Bildnek a közös időszakról.

Majd azért hozzátette: „Emellett egy-két pszichológiai trükköt is.”

Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com)Ez utóbbiak kapcsán Rosberg mulatságos történetekkel tárta elénk, milyen is, amikor a csapattársak közötti állandó versengés heccelésbe és pályán kívüli tréfákba csap át. A hétszeres bajnok elmondása szerint egyszer egy monacói időmérő rajtja előtt négy perccel tett keresztbe neki szokatlan módszerrel…

„Ilyenkor még mindenki gyorsan elmegy vécére. A monacói átmeneti garázsoknál azonban ebből csak egy van. Michael előttem ment be” – elevenítette fel a történteket. „Bekopogtam az ajtón: »Hello, itt Nico, kérlek, nyisd ki!« Tudta tehát, hogy én kint állok és várok, de nem nyitotta ki. Addig pepecselt, míg már csak négy perc volt hátra. Ez arra még pont elég volt, hogy ő beüljön az autójába és pályára hajtson. Én meg mehettem volna tele hólyaggal az időmérőre… Arra gondoltam, velem ilyet nem játszik! A vécé mellett egy vödörbe pisiltem…”

Egy másik hasonló alkalom már egy futamot követő ünnepléshez volt köthető. „Michael a csapat buliján a mérnökök szeme láttára húzott meg egy óriási üveg vodkát. De nem lenyelte, hanem csak belefújt. A levegőbuborékok miatt úgy látszott, mintha egyszerűen csak benyakalná, mint a vizet. Természetesen én jól betankoltam, ő viszont a valóságban csak belefújt az üvegbe” – mesélte. Ennek hatásait csak másnap lehetett érezni: Schumacher reggel már rég a repülőgépen ült, amikor csapattársa a másnaposság kínjaival nyomta az ágyat – és persze lekéste a hazafelé tartó járatot…

Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com)Sokként érte Schumacher visszatérése

Rosberg életét persze nem csak az efféle mókázások és bosszantások nehezítették meg Schumacher társaként. Nem titkolja, amikor 2009 végén bejelentették a bajnok visszatérését, kissé megijedt attól, mi is vár majd rá Brackleyben. „Egy sokk volt, amikor megtudtam, hogy ő lesz a csapattársam. Én a hétszeres világbajnok, minden idők legjobbja ellen? Elsőre csak állsz, és nem tudod, mi van. Tudod, hogy ha veszítesz egy 41 éves ellen – még ha hétszer világbajnok is volt –, máris körön kívülre kerülsz. Akkor csomagolhatsz, ennyi volt, a karrierednek vége, mehetsz.”

Rosberget ráadásul korábbi főnöke, a korábbi williamses, Patrick Head sem biztatta sok jóval. „Azt mondta, olyan keményen fog ellenem versenyezni, amilyet még sosem láttam. Először csak bután néztem rá. Nem volt éppen hasznos az önbizalmamnak…”

Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: xpbimages.com)Ha az eredmények terén Schumacher végül nem is nyomta el Rosberget, személyiségével és hírnevével mégis sikerült „rátelepednie”. És ez nem csak abban nyilvánult meg, hogy visszatérése miatt folyton rá irányult a média figyelme – a csapaton belül is érezhető volt az a tisztelet, ami a rekordbajnokot övezte. „Ha Michael belépett, hirtelen mindenki a monitorát kezdte bámulni. Ha én léptem be, semmi sem történt. Természetesen ez azért bosszantott.”

De más példával is szolgált. „Az első évben történt. Én a negyedik, Michael a tizenkettedik helyen voltunk a rajtrácson. A verseny előtt taktikai megbeszélést tartottunk, és mindenki Michaelre figyelt. Rám egyetlen pillantást sem vetettek, az én taktikám teljesen mindegy volt.”

Persze nem egyszerű tiszteletlenség volt ez a csapattagok részéről, sokkal inkább a karizma és a múlt kérdése. Ahogy a fiatal, bizonyítani vágyó Rosberg egyre-másra szállította az eredményeket, s egyre többször győzte le neves ellenfelét, úgy vívta ki fokozatosan a Mercedes elismerését is, s úgy vették őt is egyre komolyabban.

Michael Schumacher és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Michael Schumacher és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)„Minden idők legjobbja”

Az a fajta tisztelet, amivel csapattársához a mérnökök viszonyultak, ráadásul Rosberget is jellemezte bizonyos fokig. Elmondása szerint mindig is csodálta honfitársa szemléletmódját, hogy minden apró részletre ügyelt, valamint hogy sosem fordult például elő vele, hogy megfeledkezett volna egy szerelője születésnapjáról. Rosberget egyedül társa babonássága zavarta, mely e részletekre kiterjedő figyelemmel párosulva például odáig vezetett, hogy a csapatnak csavarokat kellett számolnia, nehogy páros szám jöjjön ki, amit Schumi nem szeret…Rosberg ezzel együtt is kijelentette: „Ő minden idők legjobbja. Sosem hasonlítanám össze magam Michaellel.”

Végül pedig az általa már többször emlegetett 2012-es austini hétvégét felidézve mutatott rá, miért is csodálta annyira kollégáját. „Az egyik legrosszabb versenyünk volt. Én tizenharmadik voltam, ő tizenhatodik. Michael ennek ellenére összeült a mérnökökkel, hogy megbeszéljék, mit kéne jobban csinálni jövőre. Abban a tudatban, hogy ő maga már itt sem lesz akkor! Mindenki más egyetlen perccel a verseny leintését követően helikopterre szállt volna, hogy hazarepüljön a pályáról. Ezért volt ő egyedülálló.”