Hosszú elődöntős 100 háton, Kapás finalista 400 gyorson

m4sport.hu
Hosszú Katinka holtversenyben a negyedik legjobb idővel jutott be a 100 méteres hátúszás elődöntőjébe a riói olimpián. Kapás Boglárka döntőbe jutott 400 gyorson.

A szombaton 400 vegyesen világcsúccsal győztes úszó a harmadik helyen végzett előfutamában, 59.13 másodperces idővel.

Hosszú Katinka – MTI Fotó: Kovács Tamás

Hosszú Katinka a futam után az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, nem sokat aludt az előző napi győzelem után, hajnali fél négy körül került ágyba. “A lényeg, hogy továbbjutottam. Délután az utolsó szám lesz a középdöntő,  úgyhogy van bőven időm pihenni. Szeretnék döntőbe kerülni.” Az MTI-nek hozzátette, nyugodt éjszakája volt, amin maga is kicsit meglepődött. “Azt hittem, ha meglesz az arany, akkor nem fogok tudni aludni, ennek ellenére inkább nyugodtságot éreztem, és jól aludtam”.

Kozma Dominik a 12. idővel bejutott az elődöntőbe 200 gyorson, míg a szám másik magyar indulója, Bernek Péter 37. lett. Az MTK 25 éves versenyzője futamában végig együtt haladt az élbollyal, s bár a végére kicsit elfáradt, 1:46.68 perces idejével így is negyedikként csapott a célba.

“Kicsit elrontottam a végét, egy fél másodperc még biztosan volt benne, de így is a legjobbamat úsztam. Annyira belassult ritmusban úsztam, hogy egy picit még bele is ragadtam. Reméljük, hogy este ezen még tudok gyorsítani. Egész jól éreztem magam a vízben, meglátjuk, hogy mit tudok még. Most még lesz egy 100 gyors a váltóval első emberként, amivel levezetek” – nyilatkozta Kozma.

A 400 méteren a számára csalódást jelentő 21. helyen végzett Bernek ezúttal sem tudott javítani: a BVSC 24 esztendős úszója  1:49.73 perccel több mint 2.5 másodperccel elmaradt a továbbjutáshoz szükséges időtől.

“Meg kell találni az okot, hogy miért nem sikerült, nem lehetett érezni az edzésen. A tegnapit nem boncolgattuk, megpróbáltunk túllépni rajta. Most van két nap a váltóig, meg kell próbálni valahogyan összeszedni magamat. Nem technikai problémáim vannak, egyszerűen az izmaim nem bírják” – mondta Bernek.

Az elődöntőt – Kozma részvételével – magyar idő szerint hétfő hajnali 3.08-tól rendezik.

Sztankovics Anna a 24. helyen végzett 100 méter mellen, így nem jutott be az elődöntőbe. Az UTE 20 éves úszója egyéni legjobbját három századdal felülmúlva, 1:08.06 perces idővel, futamában harmadikként csapott a célba, de ez is kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz.

Sztankovics Anna – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

“Nagyon örülök, különösképpen azért, mert két héttel ezelőtt nagyon beteg voltam, három napig közel negyvenfokos lázam volt. Ezután nagyon nehezen mentek az edzések, de az utóbbi két-három napban újra éreztem, hogy jól megy. Remélem, 200 méteren még jobb lesz” – mondta Sztankovics.

Balog Gábor a 25. helyen végzett 100 méter háton, így nem jutott elődöntőbe. A 25 éves úszó futamában hatodikként csapott a célba 54.48 másodperces idővel, így 49 századdal lemaradt a továbbjutásról.

“Sajnálom, mert simán be lehetett volna kerülni az elődöntőbe, ha normális időt úszok. Igazából nem vártam semmit a száztól, mert a vegyesváltóra készültünk, ami egy hét múlva lesz” – mondta Balog.

Kapás Boglárka a hetedik legjobb idővel jutott döntőbe 400 méter gyorson, a szám másik magyar indulója, Késely Ajna 21. lett. A szám Európa-bajnokaként az UTE 23 éves versenyzője 4:04.11 perces idővel futamában harmadikként csapott célba. Késely, a Kőbánya SC nagy tehetségnek tartott 14 esztendős junior Európa-bajnoka 4:12.40 perc alatt teljesítette a távot.

“Nem vagyok megelégedve az eredménnyel, viszont ebben az évben nagyon sok versenyen vettem részt és nem volt meg az az állóképesség-fejlesztés, ami kellett volna ehhez a négyszázhoz. Remélem a kétszáz sokkal jobb lesz” – mondta Késely. Kapás ezúttal nem tudott nyilatkozni, mert doppingellenőrzésre kellett mennie. A nyolcas finálét – Kapás részvételével – magyar idő szerint hétfőn hajnali 3.55-kor rendezik.

Hiába úszott országos csúcsot a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián, Holoda Péter összeállítású magyar 4×100 méteres gyorsváltó, az előfutamok során ez is csak a 12. időt jelentette, így a kvartett nem jutott döntőbe. A magyar négyes 3:15.21 perccel ért célba, ezzel a májusi, londoni Európa-bajnokságon elért 3:16.55 perces rekordot adta át a múltnak. A kontinensviadalon ugyanilyen összeállításban úszott a staféta.

A váltó első tagja, Kozma 48.77 másodperc alatt tudta le a távját, így mindössze egyetlen századdal maradt el saját országos csúcsától, amelyet a két évvel ezelőtti Eb-n úszott.

Array
(
  [replacement] => [galleryreference id="566786"]
  [shortcode] => 
		
		

  [title] => Kapás döntőbe, Hosszú elődöntőbe jutott
  [image] => https://m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2016/08/D__AS201608070361-1024x575.jpg
  [alignment] => aligncenter
)

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21