Új országos csúccsal olimpiai bronzérmes Márton Anita

m4sport.hu/MTI
A magyar súlylökő 19,87 méterrel dobogós Rióban, ráadásul az országos csúcsot is megdöntötte.

A péntek este egyetlen döntője karneváli felvezetést kapott. A bemutatásnál a 12 finalistát a szektort jelző két vonalra állították fel, s egyenként a dobókörbe szólították őket, miközben mögöttük egy felvonuló zenakar játszotta a ritmusos muzsikát.

Az első körben a szám királynője, a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams kezdett a legjobban, 19,79 métere repítette a 4 kilogrammos golyót. A legnagyobb riválisai közül a fedettpályás világbajnok amerikai Michelle Carter volt hozzá a legközelebb, 19,12-ig jutott, a szabadtéri vb-címvédő német Cristina Schwanitz viszont „csak” 19,03-at lökött. Az idei fedett vb-n és a szabadtéri Eb-n is második Márton Anita a sorozat utolsóelőttijeként lépett dobókörbe, s meglepően visszafogott, 17,60-as dobással nyitott, így a tizedik helyről várta a második sorozatot.

A folytatásban Carter 19,82 méterrel az élre állt, Adamsnek viszont volt válasza, óriásit lökött, a szer pedig 20,42 méternél esett le. A riválisok számára sokkoló eredményt követően a világranglista-vezető Gong Li-csiao 19,39-cel a harmadik helyre lépett előre, a 20,17-es idei legjobbal rendelkező Schwanitz viszont görcsös volt és érvénytelen kísérlettel rukkolt elő. Márton ebben a körben már lényegesen összeszedettebb volt, melynek eredményeként 18,72-vel a hatodik helyre lépett fel.

A harmadik körben az élen állók nem javítottak, Márton viszont gyönyörűen dobott, s 19,39 métert ért el, így csak rosszabb második eredményével szorult a kínai atléta mögé a negyedik helyre. Ezen sorozat után a négy legrosszabb kiesett, a folytatásban pedig a dobási sorrend változott, az első nyolc fordított sorban következett egymás után.

Márton Anita 19,87 méteres új országos csúccsal olimpiai bronzérmes. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A három kör alapján egyértelműnek látszott Adams sikere, Carter is biztosan állt a második helyen, a kínai és Márton között viszont borítékolhatónak tűnt az óriási harc a bronzért, ráadásul az addig váratlanul gyengén lökő Schwanitzot sem lehetett leírni.

Negyedikre a német ismét indiszponált, Márton azonban újra nagyszerű volt. Szemre úgy tűnt, javított, végül azonban kiderült, 19,38-nál esett le a golyó, ami mégis előrelépést jelentett a Szegeden élő sportoló számára. Az izgalmak egyre nőttek, Schwanitz viszont borzalmasan dobott továbbra is, míg a kínai ereje elfogyni látszott, negyedikre és ötödikre sem mérette le kísérletét. Ötödikre Márton 19,10-et ért el, az igazi nagy „durranást” azonban – szokásához híven – a végére tartogatta: a súlygolyó a kezéből egészen a 20 métert jelző vonal belső pereméig szállt, a mérés után kiderült, 19,87 méterig, ami 38 centivel jobb, mint Márton júliusban, a Gyulai Memorialon felállított országos csúcsa, és pontosan annyi, mint Carter – jobb második dobása miatti – második helyet jelentő eredménye volt akkor.

Az óriási dobásnak Márton Anita először csak visszafogottan örült, majd látva az elerőtlenedett kínai utolsó, gyenge próbálkozását, szaladt is ünnepelni a lelátón ülő kis magyar csoporthoz.

Eközben Carter készült hatodik lökésére, ami aztán az addig magabiztos Adamset sokkolta, ugyanis az amerikai 20,63 méteres nemzeti csúcsot ért el. Erre az új-zélandi mindössze 20,39-cel tudott válaszolni, így előbbi diadalmaskodott, míg utóbbinak Peking és London aranya után be kellett érnie az ezüstéremmel.

A nők között magyar atléta utoljára 1968-ban, Mexikóban szerzett érmet, akkor a gerelyhajító Németh Angéla győzött,a diszkoszvető  Kontsek Jolán pedig harmadik lett. Márton Anita a magyar atlétika hetedik olimpiai érmét szerezte a hölgyek között.

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni