Értük szoríthatunk vasárnap

MTI
Vasárnap a kötöttfogásúak küzdelmével megkezdődik a birkózók versengése a riói olimpián, s a sportági nyitónapon rögtön komoly éremszerzési esélye lesz a 75 kilós Bácsi Péternek. Rajta kívül a sportlövő Sidi Péternek és a férfi párbajtőrcsapatnak is reális esélye van arra, hogy a nap végén dobogóra állhasson.

A Ferencváros 33 éves birkózója harmadszor szerepel ötkarikás játékokon, de világ- és kétszeres Európa-bajnokként első olimpiai érméért száll harcba, ugyanis Pekingben ötödik lett, míg Londonban első mérkőzésén megsérült, s így kiesett. Ezúttal a kolumbiai Carlos Andres Munoz Jaramillo lesz az első ellenfele, aki nem rendelkezik kiemelkedő eredménnyel. A remélt siker után viszont a kategória egyik nagyágyúja, az örmény világbajnok Arszen Dzsulfalakjan következhet a nyolcaddöntőben.

Remélhetőleg kevés alkalommal látjuk majd Bácsit ebben a pozícióban a mai napon – Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az ötödik olimpiáján szereplő Sidi Péter Rióban harmadik számában indul, ráadásul ez az utolsó, a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett számít a legnagyobb erősségének, ebben világbajnok is volt. A 37 éves komáromi lövő a légpuskában elért ötödik helyével eddigi legjobb olimpiai szereplését mutatta be, aztán fekvő puskában a fináléról nem sokkal lemaradva tizedik lett. Mellette a vasárnapi számban az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István is érdekelt lesz, aki légpuskában 13. helyen zárt.

Szükség lesz a koncentrációra Sidi utolsó versenyszámában is. – Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A vívók utolsó versenynapján az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András összeállítású párbajtőrcsapat – magyar idő szerint 15.30-tól – a dél-koreai együttessel találkozik a negyeddöntőben. A párharc különösen pikáns azok után, hogy kedden a fegyvernem egyéni döntőjében Park Szang Joung 14-10-es hátrányról fordítva győzte le a világbajnok Imre Gézát.

Imre Géza (j) már az első fordulóban visszavághat a dél-koreai Park Szang Jungnak az egyéniben elszenvedett vereségért – Fotó: MTI/Kovács Tamás

A vitorlázóversenyeken is komoly magyar sikerért lehet majd szurkolni, ugyanis a finndingis Berecz Zsombor befejezi a tízfutamos alapversenyt és ha a legjobb tízben lesz, akkor indulhat a dupla pontokért sorra kerülő éremfutamban. Erre jelen állás szerint – nyolc futam után – minden esélye megvan, hiszen nyolcadik összetettben.

Ha tartja remek formáját az utolsó két futamban is Berecz Zsombor, akár érmet is szerezhet a Finndingi hajóosztályban. – Fotó: Kovács Tamás/MTI

A férfi vízilabdázókra komoly csata vár vasárnap – immár az úszók által “elhagyott” Olimpiai Uszodában. Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata egy győzelem és három döntetlen után a házigazda brazilokkal küzd meg utolsó csoportmérkőzésén, s a meccset nem lehet félvállról venni, ugyanis a hazaiak korábban legyőzték a világbajnok szerbeket. Győzelemmel a válogatott legrosszabb esetben is második helyen zárná a csoportküzdelmeket, de akár az első pozíció is elképzelhető, ehhez azonban az ausztráloknak pontot kellene szerezniük a görögök ellen. Vereség esetén akár ki is eshet a csapat, de ez nem valószínű, ugyanis a magyarok mögött kétpontos hátránnyal jelenleg ötödik ausztrálok gólkülönbsége 11-gyel rosszabb.

Reméljük nem tartogat sok csavart a brazilok elleni mérkőzés, Kis Gábor viszont annál inkább. – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Atlétikában vasárnap három magyar versenyző – Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina és Szabó Tünde – lesz érdekelt, mindannyian a női maratonfutásban. A világ viszont egészen biztosan nem rájuk, hanem minden olimpia egyik legnagyobb slágerszámára, a férfi 100 méteres síkfutásra fog figyelni, amelyben a hatszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt másodszor védheti meg a címét.

A maratonfutó Erdélyi Zsófia és Papp Krisztina a riói olimpiára indulás előtt - fotó: Róth Tamás A maratonfutó Erdélyi Zsófia és Papp Krisztina a riói olimpiára indulás előtt – fotó: Róth Tamás

Program
augusztus 14., vasárnap
(zárójelben a helyi idő):

ATLÉTIKA (Szambasétány, Olimpiai Stadion)
14.30-17.30 (9.30-12.30): női maraton (Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina, Szabó Tünde)

BIRKÓZÁS – (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00 (10.00-13.00): férfi kötöttfogás 75 kg (Bácsi Péter) selejtezők, elődöntők
21.00-23.45 (16.00-18.45): férfi kötöttfogás 75 kg vigaszág és éremmérkőzések

SPORTLÖVÉSZET (Olimpiai Sportlövőközpont)
14.00-16.45 (9.00-11.45): férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett (Péni István, Sidi Péter), alapverseny
18.00-19.00 (13.00-14.00): férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett, döntő

VITORLÁZÁS (Dicsőség Jachtkikötő)
18.00-22.30 (13.00-17.30): Finndingi 9., 10. futam (Berecz Zsombor)

VÍVÁS (3-as Karióka Aréna)
14.00-20.30 (9.00-15.30): férfi párbajtőr csapatverseny az elődöntőig (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, tartalék: Somfai Péter), illetve mérkőzések az 5-8. helyekért
15.30 (10.30): negyeddöntő: Magyarország-Koreai Köztársaság
22.00-00.30 (17.00-19.30): férfi párbajtőr csapatverseny, bronzmérkőzés, döntő

VÍZILABDA (Olimpiai Uszoda)
férfi csoportmérkőzés, 5. forduló, A csoport:
HÉTFŐ 1.50 (20.50): Magyarország-Brazília

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21