Gyárfás új fejezetet nyitna Hosszú Katinkával

MOB
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a FINA alelnöke Rióban értékelte a MOB honlapjának a magyar úszók olimpiai teljesítményét, valamint előretekintett a jövő évi vizes világbajnokságra, melyet hazánkban rendeznek.

A magyar úszócsapat hét éremmel zárta az ötkarikás játékokat: Hosszú Katinka három aranyat és egy ezüstöt nyert, Cseh László ezüstérmes, míg Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás is bronzérmes lett. Gyárfás Tamás a következőképpen értékelte teljesítményüket:

„Összességében elégedett vagyok, tekintettel arra, hogy harmadikok vagyunk az Egyesült Államok és Ausztrália mögött az úszók ranglistáján. Tizenöt ország szerzett érmet, rajtunk kívül Európából három országnak sikerült – fogalmazott a mob.hu-nak Gyárfás Tamás. – Mindenki irigykedve néz ránk itt Rióban, legyen szó sportbarátainkról, szövetségekről, vagy akár riválisokról. A magyar úszósport erejét mutatja, hogy többen nem hozták azt, amit reméltünk tőlük, ennek ellenére mégis ilyen fényes a mérleg.”

A győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Legutóbb az 1992-es barcelonai olimpián voltak ilyen sikeresek a magyar úszók, akkor öt arany, három ezüst és egy bronz volt a mieink mérlege (ki ne emlékezne Egerszegi Krisztina triplájára vagy Darnyi Tamás duplájára).

„Minden tiszteletem a magyar küldöttségé, mely a mai napig 11 érmet szerzett, büszke vagyok, hogy ehhez hét éremmel járultunk hozzá. Hallottunk olyan kritikákat, hogy miért van ilyen népes (37 fős – a szerk.) úszócsapat itt, a válasz az: ennyien vívták ki a jogot a részvételre, mindenki megúszta azt az időt, amivel kvalifikálhatja magát – nyilatkozta a MÚSZ elnöke. – Gondolom, számos másik sportág örülne, ha ilyen népes csapattal lenne jelen Rióban. Nagyon hálásak vagyunk a magyar sportvezetésnek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a sport államtitkárságnak, hogy megfelelő feltételeket biztosítottak, a sportolók érzésem szerint rászolgáltak.”

Rosszú Katinka edzőjével és férjével Shane Tusuppal a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női 4×200 méteres gyorsváltója után az Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 10-én. (MTI/AP/Ri Dzsin Man)

Gyárfás Tamás külön kiemelte a három aranyat és egy ezüstöt nyerő Hosszú Katinkát és edzőjét, Shane Tusupot. „Különösen Hosszú Katinka, aki előtt most meghajol a világ, magam is. Bámulatra méltó az eredménye – méltatta az új klubot alapító úszóklasszist Gyárfás Tamás. – Nagyon szeretném, ha a viszony közte és a szövetség között rendeződne. Új fejezetet kezdhetnénk, lezárult az olimpia. Mindenki boldog. Ha azt a hitet keltettem, hogy nem vagyok boldog amiatt a bizonyos kép miatt, ami bejárta a sajtót, azt még magyarázni is méltatlan. Nagy örömömre Shane Tusup elmondta, hogy ő már magyarnak érzi magát, tárt karokkal várjuk, hálásak vagyunk neki. Ez nem hízelgés, nem arculatváltás, még ha voltak is bizonyos kérdésekben ellentétes megítélések. Össze kell fogni, együtt kell működni.”

A győztes szingapúri Joseph Schooling (j2) és a három második helyezett, az amerikai Michael Phelps (b), a dél-afrikai Chad Le Clos (j) és Cseh László a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a riói nyári olimpián az Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. (MTI/AP/Michael Sohn)

Természetesen nemcsak a Rióban legeredményesebb úszóról emlékezett meg a honi szövetség elnöke. „Tisztelet Cseh Lászlónak, aki idézőjelben a földről felállt. Úgy küzdött, hogy az párját ritkítja. Kapás Boglárka szintén csoda, ez a csöppnyi kislány 800 gyorson ilyen diadalt arat. Kenderesi Tamás a bombasztikus meglepetés kategória, ami azt mutatja, hogy jönnek a fiatalok – magyarázta Gyárfás Tamás. – Számított valaki arra, hogy Cseh László mögötte végez? De említhetném a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokságot, ahol Késely Ajna négy aranyérmet szerzett, valamint a többi fiatalt. Van feladatuk bőven, hamarosan itt a jövő évi világbajnokság, majd 2019-ben az ifi vb, amit szintén Budapesten rendeznek.”

epa05479309 Bronze medalist Boglarka Kapas of Hunfgary reacts on the podium during the medal ceremony for the women's 800m Freestyle Final race of the Rio 2016 Olympic Games Swimming events at Olympic Aquatics Stadium at the Olympic Park in Rio de Janeiro, Brazil, 12 August 2016. EPA/BERND THISSEN

Az úszókat ért kritikákra is igyekezett reagálni a FINA alelnöke. „Nem is bánom, ha velünk néha kikezdenek, mert ez mutatja, hogy középpontban van az úszás. Számos sportág sajnos nem hozta azt, amit reméltünk. Ha Gyurta Dániel nem nyer, az mondjuk bombasztikus, akkor rögtön jön a jogos szemrehányás – utalt a Rióba még címvédőként érkező kiváló mellúszóra. – A pénteki három érem legalább olyan fontos volt, mint a három arany mindegyike, hiszen megmutatta, hogy nem csak egy leány van a gáton. Ha megnézzük, a többi európai úszónagyhatalomnak még érme sincs…”

A győztes amerikai Michael Phelps (b) és a bronzérmes Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Zárásként a MÚSZ első embere a 2017-es magyarországi vizes világbajnokság előkészületeiről is ejtett néhány szót.

„A jövő évi vb-n bizonyíthatjuk, hogy nemcsak négy emberre lehet számítani, hanem sokkal többre. Ha valami zavar engem Rióban, akkor az az, hogy nem tudom, mi történik otthon – mosolygott Gyárfás Tamás. – Otthon szinte már a portás is ismer, annyiszor látogatok ki az uszodába. Nagyon nyugtalanít, nem azért, mert nem bámulatos az építkezés, csak mert nem látom, hogy még két tégla felkerült a helyére. Egyre fogy az idő, de tudom, hogy mindenki megfeszül, nagy az összefogás. Ez Magyarország nagy sportvállalkozása, ami nem mellesleg rendkívül fontos az olimpiai pályázat szempontjából is. ”

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni