Olimpiai bajnok a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakkettes

M4 Sport
Olimpiai bajnoki címet szerzett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta alkotta páros, miután megnyerte a a női kajakosok 500 méteres versenyének döntőjét a riói olimpia keddi versenynapján.

Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen. Magyar egység harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon.

A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét. A Rodrigo de Freitas Lagúnában gyakorlatilag szélcsendben, sima vízen kezdődhetett meg a magyarok számára legfontosabb keddi futam.

A rajttól a német Franziska Weber, Tina Dietze kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá mellettük az 5-ös pályán lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a 6-oson a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is “képbe kerültek”. A végére öldöklő küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezéskor nem is tudták, hogy elsők lettek, illetve az látszott rajtuk, hogy mindent kiadtak magukból.

“Biztos?” – kérdezte Szabó Gabriella, miután kiszálltak a hajóból, Kozák Danuta pedig a stégre ülve próbálta kifújni magát. Majd összeölelkeztek és fogadták a riválisok gratulációt. “Nem tudtuk, hogy győztünk-e, olyan kicsi volt a különbség.” – nyilatkozott Szabó Gabriella. – Sejtettük, hogy ez lesz, két napja az utolsó húsz méterről beszélünk.” Kozák Danuta, aki az elmúlt napokban betegséggel küszködött, azt mondta, a tegnap előtti “kemény éjszaka” volt: “Az előfutam után Gabi hozott vissza a stégre, annyira nem voltam jól. De sikerült kialudnom magam, az orvos sokat segített, ugyan nem voltam még százszázalékos állapotban, de közel voltam hozzá.” Arra a kérdésre, hogy mit kíván a folytatásra magának és a négyesnek, Kozák Danuta így felelt: “Egészséget és ugyanezt a küzdőszellemet.”

Szabó másodszor, Kozák harmadszor bizonyult a legjobbnak olimpián.

A páros a magyar kajak-kenu sport 23., illetve a riói küldöttség hatodik aranyérmét szerezte.

A magyar sportolók eddig hat első, három második és négy harmadik helyet nyertek a riói olimpián.

Női K-2 500 méter, olimpiai bajnok: SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:43.687 p
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207

Az éremátadás megunhatatlan pillanatai:

 

 

“Átbeszéltünk mindent, tudtuk, hogy ez nagyon szoros lesz. Nyilván ebben benne volt az is, hogy Dana nem volt százszázalékos, s hát ez egy olimpia, s ez nem olyan lesz, mint az eddigi versenyeink.” – nyilatkozott Szabó Gabriella az eredményhirdetés után, amelyen Schmitt Páltól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehették át az érmeket. Kozák Danuta arra a kérdésre, hogy betegsége után hány százalékos állapotban volt, így felelt: “Száz… De nem száztíz, ami versenyen szokott lenni. Ma azért ki tudtam aludni magam, s lejött rólam az a teher, hogy nem vagyok olyan állapotban, mint szoktam lenni. De annyit edzettünk, hogy meg tudtuk oldani így is.” Hozzátette: “A taktika az volt, hogy nyerjünk. Mindenki más taktikával megy, nem tudsz a többiek fejébe látni.”

A magyar kettős mindössze öt századdal előzte meg a második német párost. “Nem ehhez vagyunk hozzászokva, kicsit elkényeztettük magunkat a korábbi versenyeken.” – mondta erről Szabó Gabriella, jelezve, az előfutam jó erőpróba volt, miként bírja Kozák Danuta. “Csak azért imádkoztam, hogy annál rosszabb állapotban ne legyen. Hála Istennek, tényleg annyira fel vagyunk készülve, úgy érzem, hogy annyit dolgoztunk, annyira túllőttünk a célon, hogy ennek bele kellett férnie. Hiába öt század, de elég volt.”

“Éreztem, hogy mi vagyunk elöl, az utolsó kislábujjammal is hajtottam az utolsó húsz métert, ott már láttam, hogy megvan. Ilyen kemény versenyem nem tudom, volt-e valaha.” – mondta a befutóról. “Iszonyú bizalom van Dana felé, tudom, hogy ha beteg, akkor is szívét-lelkét kiteszi. Másrészt, ha úgy van megírva, hogy betegen kell versenyeznünk, s esetleg úgy nem sikerül, akkor sajnos ez a sorsunk. Bíztam abban, hogy rendbe leszünk, s rengeteget segített Somogyi Béla, Dana párja, aki nyugtatott, hogy Dana rendben lesz.” – fogalmazott Szabó Gabriella. – “Reggel látszott, hogy mindketten nyerő napot fogtunk ki, mindkettőnkön látszott, hogy nem bízzuk a véletlenre. Igaz, kevésen múlott, de ez így kerek.”

A már kétszeres olimpiai bajnok elárulta, sokat számított neki, hogy barátnője, a párbajtőrben győztes Szász Emese a partról szurkolt neki. “A 2012-es olimpia után futottunk össze egy gyógytornán. Ezúton is szeretném megköszönni Moldvai Ildikónak, aki négy évig kísérte az utam ebben az olimpiai ciklusban, pszichésen és fizikálisan is rendben tartott. Ilyen cselekhez folyamodott, minthogy összeismertetett Szász Emesével és számtalan válogatott sportolóval. Mesivel az egész felkészülés alatt kontaktban voltunk. Én is tudom, hogy milyen áldozatokat hozott, s milyen keményen készült. Nagyon szerettem volna egy ugyanolyan aranyérmet, mint neki van.” – monda Szabó Gabriella.

Array
(
  [replacement] => [galleryreference id="578918"]
  [shortcode] => 
		
		

  [title] => A győztes női kajak kettes futama és ünneplése
  [image] => https://m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2016/08/05489673-1024x610.jpg
  [alignment] => aligncenter
)

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21