Gyurta a NOB sportolói bizottságában

MTI/MOB
Beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszót.

A londoni játékokon 200 méteres mellúszásban aranyérmes sportoló mellett Britta Heidemann német vívó, Szeug Min Rju dél-koreai asztaliteniszező, valamint Jelena Iszinbajeva orosz rúdugró került még be a testületbe.
A NOB honlapján olvasható közlemény szerint az olimpián részt vevő versenyzők által beválasztott tagok megbízatása nyolc évre szól, s Gyurtáékat a riói játékok vasárnapi záróünnepségén mutatják be hivatalosan.
A NOB tájékoztatása szerint több mint 11 ezer sportolónak volt lehetősége szavazni, közülük 5185-en tették ezt meg, s 1603-an voksoltak Heidemannra, 1544-en Rjura, 1469-en Gyurtára, 1365-en pedig Iszinbajevára. A tagságért 23-an versengtek.
A sportolók akkor válhattak jelöltekké a tagságra, ha a londoni vagy a riói olimpián versenyeztek. A sportolói bizottság tagjai augusztus 1-jén Angela Ruggierót, az Egyesült Államok női jégkorong-válogatottjának olimpiai bajnok védőjét választották a testület elnökének, ő a riói játékok után veszi át a posztot Claudia Bokeltól.

„Nem gondoltam ezt az eredményt, hiszen elsősorban a versenyzéssel foglalkoztam, és nekem az volt az első számú célom, hogy ott tudjak olyat alkotni, amit elterveztünk. Az, hogy most ez sikerült, megmondom őszintén, számomra ez egy óriási nagy megtiszteltetés, és az, hogy ennyien szavaztak rám a sportolók közül, az pedig még inkább. Nagyon-nagyon jó érzéssel tölt el, és nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy benne lehetek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságában” – fogalmazott Gyurta Dániel.

Az úszónak nagy volt a nemzetközi támogatottsága is, ami szólt az olimpiai bajnoknak, a Fair Play-díjasnak és eddigi sportolói pályafutásának is. „Nagyon meglepő volt, hogy ilyan sokan szavaztak rám. Sok úszóval beszéltem, és többen azt mondták, nekik is az a céljuk, hogy a sportolói bizottságban legyen bent egy úszó is. Annak, hogy bekerültem, sok külföldi úszónak is köszönhető a magyar sportolók mellett. Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés és felelősség is egyben!”

„Egy órával a szavazás után még nem igen tudom ezt az egészet felfogni. Nagyjából olyan, mint amikor egy nagyon nagy versenyen egy óriási sikert érek el, és annak is kell egy kis idő, hogy kellően tudjam értékelni, ünnepelni. Az, hogy NOB bizottsági tag leszek az elkövetkezendő nyolc évben, és remélem, utána is ott tudok még maradni, ez számomra egy nagyon nagy megtiszteltetés.”

„Én már tagja vagyok 2013-óta az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának. Ez már mindenképp mutatta számomra azt, illetve terveztem azt, hogy ennek majd még lehet folytatása, és, hogy ide kandidáltam, és mint jelölt el tudtam indulni, mindenféleképpen célom volt, és nagyon köszönöm a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy jelölt engem, és érdemesnek tartott arra, hogy be tudok kerülni. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy fogom tudni képviselni a sportolókat, az országot, a MOB-ot és minden olyan sportolót, akinek véleménye van, és az alapján akár változtatni lehet majd a jövőben. Szeretném a sportolókat úgy képviselni, ahogy azt a társaim majd elvárják tőlem.”

Magyar szempontból izgalmas időszaka van a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024-es olimpiarendezési pályázat kapcsán. „Számomra nagyon jó érzés és nagyon nagy felelősség, hogy fogom tudni képviselni azt, hogy 2024-ben elnyerje Budapest az olimpiát. Jövőre Limában ott szeretnék lenni, hogy oly mértékben tudjam ezt a dolgot képviselni, mint ahogy én azt szeretném. A bizottsági tagság mellett a sport ugyan olyan fontos lesz számomra mint eddig, a mindennapi edzésekkel fogok készülni a tokiói olimpiáig. A tagság sok teendővel járó feladat lesz, ennek ellenére azt gondolom, a két dolgot össze fogom tudni egyeztetni. Sportolóként nagyon sok dolgot tapasztaltam, és ezért úgy gondolom, ezek a tapasztalatok hozzá tudnak segíteni a munkámhoz a jó döntésekhez” – tette hozzá Gyurta Dániel.

 

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni