A lányok szereplése miatt örül Storcz

MTI

„Összességében elégedett vagyok, persze van egy kis hiányérzetem, de a lányok annyira elviszik az egész válogatott teljesítményét, hogy az minden mást felülír” – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Storcz Botond, hozzátéve, hogy a férfiaknál a Tótka Sándor, Molnár Péter K-2 200 méteres egység három századdal, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert 1000 méteres kenus duó pedig két tizeddel maradt le a bronzéremről.

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert a férfi kenu párosok 1000 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 20-án. A duó negyedik lett. MTI Fotó: Kovács Tamás

„Persze, jó lett volna, ha szerzünk még érmeket, de legyen inkább csak három aranyérmünk, mint mondjuk négy ezüstünk és egy aranyunk.” – fogalmazott a szakember.
A brazíliai metropoliszban Kozák Danuta K-1 500 méteren, párosban Szabó Gabriellával, valamint a Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészült négyes tagjaként is aranyérmet szerzett.
A nőkről szólva Storcz Botond hangsúlyozta, hogy tudatosságukban nemcsak a magyar, de a nemzetközi szint fölött járnak.
„Olyan magas szinten fel voltak készülve, hogy abból adódóan lettek ilyen magabiztosak, és hittek a győzelmükben.” – mondta.  Hozzátette: „abszolút benne van”, hogy a dominanciájukat akár négy év múlva, Tokióban is érvényesítsék.

A győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 20-án. A kajaknégyes megvédte olimpiai bajnoki címét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kozák az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott. A férfiak közül az új-zélandi Ian Ferguson hajtotta végre ezt a bravúrt – azaz, hogy egyesben, párosban és négyesben is nyert – 1984-ben, Los Angelesben. Mellette az orosz Vlagyimir Parfenovicsnak jött össze a triplázás, ő 1980-ban hazai környezetben K-1 500, valamint K-2 500 és 1000 méteren győzött.
„Danuta immáron ötszörös olimpiai bajnokként nemcsak a mezőnyből, hanem az olimpiai családból, a legjobbak közül is kimagaslik. Én elsősorban a professzionalizmusát emelném ki. Természetesen nagyon tehetséges kajakosról van szó, aki nagyon jó technikával fogja meg a vizet és futtatja a hajót, ez pedig párosul egy elképesztő tudatossággal” – mondta Storcz Botond, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az UTE 29 éves versenyzője akár még a legendás, nyolcszoros olimpiai bajnok német Birgit Fischert is befogja.

Szurkolók gratulálnak a győztes magyar női kajak négyesnek az 500 méteres verseny eredményhirdetése után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 20-án. Az aranyérmes női kajaknégyes megvédte olimpiai bajnoki címét. Jobbra Kozák Danuta. MTI Fotó: Kovács Tamás

A szakember megjegyezte, az elmúlt időszakban számos negatív esemény is érintette a sportágat, s mindezek ellenére szép eredményekkel térhetnek haza Rióból.
„Elég komoly mélypontok voltak. Engem személy szerint talán az bántott a legjobban, hogy nem azokról a lányokról szóltak a hírek, akik év közben is ugyanúgy szállították az érmeket.” – mondta.
Storcz Botond a következő időszak legfontosabb feladatai között a férfiakkal való munkát jelölte meg: „Meg kell nézni mind a kajakos, mind a kenus szakágban, hogy azt a két tizedet, vagy éppen három századot hogyan tudjuk majd úgy alakítani, hogy legközelebb mi legyünk elöl.”
A válogatott vezetőedzője elmondta, a riói játékok legnagyobb tanulsága szerinte az, hogy egy olimpia továbbra is teljesen más verseny, mint a többi, de szerencsére a magyarokat ez nem zavarta meg.
„Az ellenfeleink tudtak hibázni, mi viszont szerencsére nem követtünk el olyat, amit menet közben ne tudtunk volna kijavítani, vagy végzetesnek bizonyult volna. A riválisaink között ugyanakkor volt egy-két olyan kiesés, amely minket is meglepett.” – fogalmazott ezzel kapcsolatban.
Már Tokióra előretekintve Storcz Botond azt mondta: a magyar kajak-kenu sport Rio után 25 olimpiai aranyéremmel rendelkezik, s ezt a számot növelni szeretnék.

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni