×

Nem jutott a négy közé Ligeti Dániel

MTI
A Ligeti Dánielt a negyeddöntőben felülmúló örmény Levan Berinadze nem bírt a török vb-győztes Taha Akgüllel, így a magyar nehézsúlyú búcsúzott.

A többszörös Európa-bajnoki érmes szombathelyi nehézsúlyú a palaui Florian Temenglin elleni könnyed győzelme után a nyolc között az örmény Levan Berinadze ellen lépett szőnyegre, aki 2010-ben a moszkvai világbajnokság bronzmeccsén legyőzte őt, s a magyar versenyző úgy érezte, itt a legjobb alkalom, hogy visszavágjon a korábbi sérelmekért.
A mérkőzés nem hozott látványos küzdelmet, az első pillanatoktól kezdve masszív állóharc folyt a szőnyegen, melyben valamivel a magyar tűnt aktívabbnak, ám akcióra neki sem volt esélye.
A mérkőzésvezető szintén Berinadzét látta passzívabbanak, ezért másfél perc után intette, s mivel a következő 30 másodpercben sem történt “semmi”, Ligeti 1-0-s előnyhöz jutott.

Ligeti Dániel, miután vereséget szenvedett és az örmény Levan Berianidze ellen a férfi kötöttfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 20-án. Ligeti Dániel akkor lehet vigaszágas, ha legyőzője döntőbe jut. MTI Fotó: Illyés Tibor

A folytatásban minden ott folytatódott, ahol az intéssel abbamaradt, viszont a szombathelyiek büszkeségét is figyelmeztette a mérkőzésvezető, aki a második menet elején meg is intette őt.
Ligeti szintén eredménytelen volt a rendelkezésére álló 30 másodpercben, így 1-1-re alakult az állás, ami már az örménynek volt kedvező. Az elkeseredett küzdelemből még két perc volt hátra, s Ligetinek pontot kellett csinálnia, vagy elérni, hogy Berinadzét újra megintsék. Ennek tudatában ment előre a magyar, mindent megpróbált, s már azt lehetett hinni, hogy hamarosan meginthetik az örmény sportolót, ám egy óvatlan mozdulat után Berinadze szépen lerántotta Ligetit, s mögé került, így nem csupán az intést kerülte el, hanem 3-1-es, a mérkőzés képét látva hatalmas előnyhöz jutott.
“Be kell menni, nincs idő, be kell menni” – üvöltötte Gulyás István jelenlegi női, korábbi szabadfogású kapitány, míg Ritter Árpád szakvezető a szőnyeg széléről buzdította Ligetit, aki nem fért már ellenfele lábához, s felülről sem tudta megbontani, így vereséget szenvedett.

Ligeti Dániel (b) és az örmény Levan Berianidze a férfi kötöttfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 20-án. Ligeti Dániel kikapott és akkor lehet vigaszágas, ha legyőzője döntőbe jut. MTI Fotó: Illyés Tibor

“Nehéz mit mondanom, az biztos, hogy alaposan végig kell gondolni, hogy mi történik velem az utóbbi években, mert egyszerűen nem tudok igazán nagy meccset nyerni világversenyen, maximum az olimpiai kvótáért” – mondta a vegyes zónában a láthatóan megtört 27 éves nehézsúlyú. – “Ennél jobb sorsolást nem lehet kapni, egyetlen feladat volt, hogy elődöntőbe jussak, mert onnan a török világbajnok bejut a fináléba. Egyáltalán nem volt számomra nyomasztó, nem jelentett terhet, ez nem volt probléma. Nem tudtam vele élni, sajnálom.”

Ligeti elmondása szerint örmény legyőzőjével 2010-ben még ennél is szorosabb meccset vívott, azóta pedig, az akkor még grúz színekben versenyző Berinadze nem is birkózott mindig.
“Ő elment szumózni, meg aztán Örményországba, nem is birkózott négy évet egyfolytában, én meg készültem megállás nélkül és most nem tudtam megelőzni. Kicsit szánalmas szerintem”- mondta keserűen Liget, aki hozzátette: a sorsolást megnézte, de nem nyomasztotta, a meccset eldöntő kétpontos akcióra pedig pontosan nem emlékezett. – “Talán egy kicsit elöl volt a súlypontom, ő meg lerántott. Ezek a versenyzők tudják, mikor van elöl a másik súlypontja.”

A Ligeti Dánielt a negyeddöntőben felülmúló örmény Levan Berinadze nem bírt a török vb-győztes Taha Akgüllel, így a magyar nehézsúlyú búcsúzott.

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni