Kenderesit kistestvérrel lepték meg, Kokónak és Siklós Eriknek is beszólt egy olimpiai bajnok

MTI/M4 Sport
Több ezer fős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a riói olimpiáról az aranygéppel, valamint a korábban hazatért magyar olimpikonokat a Syma Csarnokban.
 

A riói olimpia magyar érmeseit a Syma Csarnokban, több ezer szurkoló előtt szólították színpadra. Jöttek sorban a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyérmesek, miközben egy nagy kivetítőn felidézték a riói sikerek pillanatait.  Elsőként a 800 méteres gyorsúszásban harmadik helyen végzett Kapás Boglárkát.

Akárcsak Rióban, most is a 200 pillangón harmadikként célba ért Kenderesi ‘Sajtburesz’ Tamás volt az egyik legnépszerűbb magyar sportoló a rajongók körében: “Jó látni, hogy ennyien szeretnek bennünket” – jelentette ki, majd hozzátette: egyelőre messziről elkerüli az uszodát, s egy darabig nem akar a versenyzésre gondolni, majd elárulta, hogy Rio után itthon is nagy boldogságban volt része, mikor szülei tudatták vele, hogy útban van a harmadik kistestvér.

A dobogósok közül egyedül a súlylökő Márton Anita hiányzott, aki csütörtökön Lausanne-ban Gyémánt Liga-versenyen vesz részt. Ugyancsak nem lehetett jelen az ünnepségen a Rióban ugyan érem nélkül maradt, ám négy éve, Londonban aranyérmet nyert és nemrég a NOB sportolói bizottságába választott Gyurta Dániel sem, akit lázas betegsége tartott távol.

Ott volt azonban a színpadon az olimpia egyik legnagyobb magyar hőse, a negyvenegy évesen döntőt vívó Imre Géza, aki már láthatóan megbékélt egyéni párbajtőr ezüstjével, míg a bronzérmes párbajtőrcsapat a kezdetektől fogva nagyon örült a harmadik helynek.

A nem mindennapi körülmények közt ezüstérmet nyerő Cseh László azt hangsúlyozta, hogy a számára nem jól sikerült 200 pillangó után sok pozitív üzenetet kapott, így sikerült talpra állnia a 100 pillangóra. “Szeretnék most pihenni, majd januártól megmutatni, hogy maradt még bennem erő a jövő évi budapesti világbajnokságra” – fogalmazott az immár négyszeres olimpiai ezüstérmes, aki szerint a jövőben nagyon fontos lenne, hogy elkerülje az olyan mélypontokat, ahonnan aztán időről időre felküzdi magát.

Élete első aranyát nyerte Rióban Szász Emese, aki az egyéni párbajtőrvívók mezőnyében lett olimpiai bajnok. A mindig mosolygós és jókedvű sportoló elárulta, hogy győzelmét követően edzője, Kulcsár Győző elsírta magát. Már újranézte a riói asszókat, de egyedül, mert nem akarta hallani, hogy mit rontott el.

A címét Rióban megvédő Szilágyi Áron elárulta, mostani győzelme fizikailag annyira kifárasztotta, hogy a verseny másnapján már a járás is nehezére esett. Hozzátette: egyelőre nem gondol Tokióra, s új ingerekre van szüksége a versenyzés folytatásához.

Az immár ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta elismerte, mivel három számban indult, így nem örülhetett túlságosan az első aranynak, viszont a harmadiknak annál jobban. Vírusos betegségéről annyit mondott. “Rosszkor jött, de még éppen időben ahhoz, hogy össze tudjam szedni magamat.” 

Páros- és négyesbeli társa, Szabó Gabriella azt emelte ki, hogy a páros után legalább öt percig kellett bizonygatnia Danutának, hogy ők nyertek. “Fejben kellett felkészülnünk arra, hogy az utolsó métereken dől el az aranyérem. Szerencsére ez jól sikerült” – adott magyarázatot arra, hogy tudták megelőzni a nagy rivális német kettőst. Majd a ceremónia egyik legaranyosabb párbeszéde játszódott le Siklós Erik és Szabó Gabriella között, mikor a MOB kommunikációs igazgatójának azon kijelentésére, hogy a kajakkettes győzelme csak centiken múlott és nem volt olyan fölényes, mint a négyesé vagy az egyesé, Szabó Gabriella mosolyogva így reagált: “Sajnálom, Erik!” Ki is tört a nevetés a csarnokban.

Az aranyérmes kajaknégyes másik két tagjának, Fazekas-Zur krisztinának és Csipes Tamarának is járt a köszöntés, utóbbi Kovács “Kokó” Istvánnak szúrt oda, amikor azt kérdezte tőle, miért nem mosolygott. “Nem is találkoztam veled, úgyhogy nem tudom, miről beszélsz.”

Utolsóként a Rióban legeredményesebb magyar, Hosszú Katinka lépett fel a színpadra, érmeivel a kezében. A 200 háton nyert ezüstje kapcsán megjegyezte, a végén úgy nyúlt be, hogy a könyöke még másnap is fájt. “Örülök az ezüstnek, mert aznap nem volt bennem több” – mondta, majd elárulta, hogy miután a hátúszásra csak London után kezdett készülni, nem gondolta volna, hogy abban az úszásnemben is összejön neki egy arany Brazíliában. Végül arról beszélt, azért sikerült 400 vegyesen világcsúcsot úsznia, mert most nem az utolsó napon volt ez a versenyszám, ahogy a világbajnokságokon szokott.

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója a riói szereplést illetően kiemelte: 11 303 sportoló vett részt az olimpián, s közülük az eredményességet tekintve két magyar került be az első tízbe, Hosszú Katinka és Kozák Danuta.

Borítókép: Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Szász Emese, Csipes Tamara, Hosszú Katinka, Szilágyi Áron, Cseh László, Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás, Szabó Bence, Borkai Zsolt, Szabó Tünde, Rédli András, Imre Géza, Boczkó Gábor és Somfai Péter a magyar olimpiai csapat tagjainak köszöntésén - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21