Bácsi Péter: nem tudom, hogyan tovább

birkozoszov.hu
Jelenleg Bácsi Péter és Lőrincz Tamás a legeredményesebb birkózónk, ők szerezték a legtöbb érmet és dobogós helyezést, mára pedig mindketten háromszoros olimpikonok. A riói olimpia azonban egyiküknek sem sikerült úgy, ahogy azt szerették volna. A szövetség honlapjának beszéltek az elszalasztott lehetőségekről és a folytatásról.
 

Bácsi Péter világbajnok (2014), kétszeres Európa-bajnok (2008, 2014), Eb-ezüst- (2011) és bronzérmes (2010). A pekingi és a riói olimpián is az ötödik helyet szerezte meg. Nyúzottnak tűnik a riói szereplés után, nehezen emészti meg, hogy elszalasztott egy nagy esélyt.

„Hát persze, hogy csalódott vagyok, azt nem mondom, hogy örök életre szóló tüske marad bennem, de állítom, sokkal több volt abban a napban, mint amennyi kijött belőlem – mondta Bácsi a Birkózó Szövetség honlapjának adott interjújában. – Az elődöntőben kellett volna kicsit többet nyújtanom, de nem tudom, pontosan mi volt a hiba, és ez a legbosszantóbb a történetben, hogy egész délelőtt nem követtem el hibát.”

A 33 éves birkózónak öt meccset kellett játszania az ötödik helyért, míg iráni ellenfelének mindössze hármat a bronzéremért. Bácsi szerint is a legfőbb probléma a lebonyolítási rendszer, a kora nem befolyásolta abban, hogy mennyi idős. Próbálja túl tenni magát a riói olimpián, pár nap elteltével már nem csak a negatívumokra tud gondolni.

Visszanézni nincs értelme, megbarátkoztam a gondolattal, hiszen nem hangzik olyan nagyon rosszul, hogy: olimpiai ötödik helyezett, de hát a döntőben lett volna a helyem. Egyébként úgy gondolom, hogy az erős bírói nyomással együtt is jól teljesítettünk. Én az első három mérkőzésen mindent meg tudtam valósítani, amit kellett, aztán a negyedik meccsen talán kicsit a fáradtság is szerepet játszhatott, nem tudom, mi volt az igazi oka. Most mindenképpen pihennem kell, a családom körében feltöltődöm, aztán meglátjuk, tehát nem teszem le egyből és végleg a birkózó cipőt. Ha érzek magamban elég erőt, motivációt, akkor tovább csinálom. Egy évig, két évig vagy négy évig? Majd elválik…”

Lőrincz Tamás a dél-koreai Rju Han Szu elleni mérkőzésen a férfi kötöttfogású birkózók 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében, mivel ellenfele nem jutott el a döntőig, ezért nem versenyezhetett tovább vigazságon sem, így korán véget ért számára az olimpia. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ahogyan azt már mi is megírtuk, Lőrincz Tamás többet nem versenyez 66 kilogrammban. Londoni olimpiai ezüstérmese Rióban harmadszor lépett szőnyegre az olimpiai játékokon, és a londoni szereplés után joggal várhattunk egy remek szereplést tőle. A jó szereplés azonban nem jött össze, nem csak neki.

„Van egypár rosszkedvű versenyző rajtam kívül is, de most már, néhány nap elteltével kicsit jobb a hangulat, persze nehéz lesz feldolgozni, ami velünk történt. Annyival vagyok jobb helyzetben a többiekkel szemben, hogy nekem már sikerült olimpiai érmet szereznem, de volt köztünk olyan, akitől első alkalommal elvették az érmet.”

Természetesen testvérére, Lőrincz Viktorra gondol, aki a bronzmérkőzésen vitatható vereséget szenvedett német ellenfelétől.

„Nagyon szomorú vagyok Viktor miatt is. Ettől eltekintve óriási élmény volt az olimpia, életemben először maradtam a játékok végéig. Hát, jobb lett volna valami nemesfémmel a nyakamban, de így is jól éreztük magunkat.”

Tamás elmondta, hogy nem igazán tudta kizárni a testvérével történteket versenye előtt, de gyenge teljesítményét nem szeretné erre fogni.

„Sok minden közre játszott még. Ebben sajnos ennyi volt. Viktor eközben próbálta nem mutatni felém a keserűségét, aznap volt a mérlegelésem, de ő nem is jött oda, még a szobám közelébe sem. Figyelt rá, hogy ne húzzon le engem, nehezen emésztettük meg az egészet. A birkózás nemzetközi szinten nem vett jó irányt, változtatni kell mindenképpen. Az biztos, hogy számomra a 66 kilónak vége. Ami még biztos: folytatom a versenyzést, de nem tudok válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik súlycsoportban.”

 

Borítókép: Bácsi Péter a riói olimpián a bronzmérkőzése után. A magyar sportoló az iráni Saeid Abdevali ellen kapott ki 3-1-re. EPA/Sergei Ilnitsky

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni