Utasításra ítélhetett Lőrincz Viktor ellen a riói bronzmeccs bírója

Bors/m4sport.hu
Nyomást gyakorolhattak Lőrincz Viktor olimpiai bronzmeccsének szőnyegelnökére, hogy a magyar birkózó ellen ítéljen.

Erről Péteri Lászlóra, a 2014-ben a világ legjobbjának választott bíróra hivatkozva írt a Bors, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, a szerb Nenad Lalovic az ötkarikás játékokon közreműködő bírók nyolcvan százalékát eltiltotta a nemzetközi szerepléstől.

Lőrincz Viktor, miután vitatható pontozással kikapott a német Denis Kudlától a riói olimpia bronzmeccsén - MTI Fotó: Kovács Tamás Lőrincz Viktor, miután vitatható pontozással kikapott a német Denis Kudlától a riói olimpia bronzmeccsén – MTI Fotó: Kovács Tamás

“Attól a szlovén Sztaniszlav Sernektől értesültem erről, aki a 85 kilós kötöttfogású birkózók bronzmeccsén, azaz Lőrincz Viktor találkozóján működött közre szőnyegelnökként – mondta a lap szerint Péteri László. – Sernek mesélte, folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó, mire fel a háttérből utasították, hogy mi a kötelező teendője, így végül mégis asszisztált Lőrincz vereségéhez.”

A birkózómeccseken a szőnyegen tartózkodó vezetőbíró ügyel a szabályok betartására, a szőnyeg mellett a pontozóbíró – a vezetőbíró és a szőnyegelnök hozzájárulásával – jegyzi fel a pontokat, a szőnyegelnök pedig összehangolja előbbi kettő munkáját, vitás esetekben dönt az eredményről.

Mint arról korábban beszámoltunk, Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett. “Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre” – vélekedett Péteri.

Sike András - fotó: m4sport.hu Sike András – fotó: m4sport.hu

“Ahogy múlnak a napok, enyhül a fájdalma az embernek, de visszanézve a képsorokat még mindig kinyílik a bicska a zsebemben” – nyilatkozta Sike András, a kötöttfogású birkózók szövetségi kapitánya hétfőn az M4 Sporton.

A Bors hozzátette, hogy az olimpián két tapasztalt bíró, az amerikai Zachany Errett és a francia Regina Le Greit bejelentette, nem hajlandó több meccset vezetni, mert előre megmondták nekik, hogy kinek kell győznie.

Vlagyimir Putyin és Mihail Mamiasvili – fotó: EPA/Michael Klimentyjev

A lap Péterire hivatkozva azt is írja, hogy a szálakat a nemzetközi szövetség egyik alelnöke, a Komáromi Tibort a szöuli olimpia döntőjében legyőző orosz Mihail Mamiasvili mozgatja a háttérből. A magyar bíró korábban a Kossuth Rádióban elmondta, Mamiasvili miatt nem tevékenykedhet mostanában nemzetközi versenyen: a tavalyi teheráni világkupaversenyen ő volt a vezetőbíró az Oroszország-Azerbajdzsán döntőn, amelynek egyik mérkőzésén egy orosz világbajnok birkózót szabálytalanság miatt – jogosan, az összes bírókollégájával egyetértésben – leléptetett. Az UWW alelnöke ezt “nem fogadta örvendezve, és azóta minden alkalommal, amikor szóba került a nevem, nemleges választ adott”.

A Magyar Birkózó Szövetség közleményben reagált a cikk állításaira. Mint írják, a Bors újságírója és a megkérdezett Péteri László egy magánbeszélgetésen állította fel ezt a hipotézist, de fel sem merült bennük, hogy ez nyilatkozatként megjelenik, így a tartalma sem ellenőrzött és a kérdezett által megerősített. “Az MBSZ semmilyen hivatalos csatornán nem értesült, nem értesülhetett a megjelentekről, ezektől elhatárolódik. A magyar szövetség a továbbiakban is azon lesz, hogy saját nemzetközi pozícióit erősítve elkerülje a szőnyegen történő hasonló eseteket, illetve megkapja a 2018-as vb rendezési jogát, amivel közvetve erősítené a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is.”

A hazai szövetség továbbra is kiáll Lőrincz Viktor mellett és a Magyar Olimpiai Bizottsággal szoros együttműködésben javaslatot tesz a hasonlóan kérdéses esetek jövőbeni elkerülésének módjára, amire jó lehetőség adódhat már az UWW eheti kongresszusán is.

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08

 • Augusztus

  09

 • Augusztus

  10

 • Augusztus

  11

 • Augusztus

  12

 • Augusztus

  13

 • Augusztus

  14

 • Augusztus

  15

 • Augusztus

  16

 • Augusztus

  17

 • Augusztus

  18

 • Augusztus

  19

 • Augusztus

  20

 • Augusztus

  21