Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Button szünetet tart – Vandoorne a McLarennél!

Sky Sports
Jenson Button is bejelentette visszavonulását Monzában – igaz, egyelőre nem fordít teljesen hátat a kategóriának. Biztossá vált, hogy Stoffel Vandoorne lesz Fernando Alonso csapattársa!
Jenson Button (Fotó: Price / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Price / XPB Images)

Váratlan bejelentést tett Jenson Button Monzában. Az időmérőt követő sajtótájékoztatón közölte, nem versenyez 2017-ben a Forma–1-ben. Nem beszélt végleges visszavonulásról, csupán egy év kihagyásról. A következő szezonban a brit a csapat tartalékversenyzőjeként továbbra is rendelkezésre áll. A McLaren azt közölte, kétéves szerződésük van 2009 bajnokával, így 2018-ban esélye nyílhat arra, hogy visszatérjen.

Helyére addig is az istálló neveltje, Stoffel Vandoorne ül, aki idén Bahreinben egy futam erejéig helyettesítette jövő évi csapattársát, Fernando Alonsót. Nem véletlen a nyitva hagyott ajtó Button előtt: a kétszeres bajnok spanyol szerződése jövőre jár le, így ha esetleg a visszavonulás mellett döntene, Button akár újra a McLarenbe ülhetne.

Button a következő évben a csapat fejlesztéseiben segédkezik – emellett tesztlehetőségekre is számít. „Örülök, hogy fontos tagja maradhatok a McLaren-Honda csapatának” – nyilatkozta. „Izgatottan várom az új szabályokat az új szerepkörömben, melyet a Ronnal (Dennis) folytatott hosszas beszélgetéseim után vállaltam el. Különösen várom már, hogy még jobban elmélyedjek a csapat sikereinek megalapozásában. Imádom a McLarent, a legjobb gárda, amellyel valaha is dolgoztam, és nem áll szándékomban más F1-es istállónál versenyezni.”

„Hogy világos legyen: nem vonulok vissza. A szerződésem 2017-re és 2018-ra is érvényes, és keményen fogok dolgozni az autó fejlesztésén. Biztosra veszem, hogy valamikor volán mögé is ülhetek majd.”

A 22 esztendős Stoffel Vandoorne a GP2 2015-ös bajnokaként érkezik az F1-be – az egyik legnagyobb tehetségként tartják számon. „Mindenekelőtt szeretném kifejezni hálámat a McLaren-Hondának, különösen Ronnak, mert bíztak bennem. Már sok aláírást kiosztottam életem során, de amikor a McLaren-szerződést írtam alá ma, az egészen különleges érzés volt” – fogalmazott a belga.

„Nagy megtiszteltetés a McLaren-Honda versenyzőjének lenni, ígérem, olyan keményen dolgozom majd, ahogy Forma–1-es versenyző korábban még sohasem! Már jól ismerem a csapatot, remek emberek alkotják, és már versenyeztem is itt egyszer, továbbá sokat teszteltem. Bízom a projektben, hiszem, hogy egy tapasztalt versenyző mellett én is hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a csapat a jövőben bajnoki sikereket ünnepeljen. Azt nem tudom, mikor fog megtörténni, de hiszem, hogy elérhetjük.”

Stoffel Vandoorne és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images) Stoffel Vandoorne és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Ron Dennis, a McLaren-csoport ügyvezető igazgatója szerint ütőképes lesz a 2017-es párosuk. „A McLaren-Honda pilótapárosát jövőre Fernando és Stoffel alkotja. A tökéletesség és a potenciál – nagyszerű kettős lesznek.  Mielőtt azonban róluk szólnék, szeretnék Jensonről beszélni. Hét éve erősíti a csapatunkat és a pályán, valamint azon kívül is remek munkát végzett. És, mint látjuk az idei szezonban, továbbra is remek formában van. Nemcsak gyors és felkészült, hanem roppant tapasztalt is. Holnap a 298. versenyét kezdi majd, ő a legtapasztaltabb az egész mezőnyben!”

„Az új, 2017-re és 2018-ra érvényes szerződése lehetővé teszi, hogy a folytatásban is a csapat meghatározó tagja maradjon, és központi szerepet játsszon az autónk fejlesztésében. Ha a körülmények szükségessé teszik, versenyezhet is a csapattal. A McLaren-Honda nevében mondhatom, mind roppant izgatottak vagyunk, amiért meghosszabbította velünk a szerződését. Biztosra veszem, hogy a tapasztalata hatalmas segítség lesz a következő szezonban” – fogalmazott a brit.

„Stoffel 2013 óta tagja a McLaren juniorprogramjának, 11 hónappal később pedig a csapat teszt és fejlesztőversenyzőjévé vált. Az elmúlt másfél évben hasznos munkát végzett ezen a poszton és eközben világszínvonalú mérnököktől tanulhatott. Szakmailag is nagyon sokat fejlődött és tanult, miközben megnyerte a Renault-világsorozatot tavaly pedig a GP2-es bajnokságot. Készen áll a Forma–1 kihívásaira, ahogyan készen állt a debütálásra a Bahreini Nagydíjon.”

Jenson Button 2000-ben mutatkozott be a Forma–1-ben a Williamsszel. Egy év után a Renault-csapathoz került, majd versenyzett a BAR- illetve Honda-istállóknál. 2009-ig kitartott Brackelyben, ahol utolsó szezonjában a gyári Honda utódcsapatával, a Brawn GP-vel ért fel a csúcsra, s lett világbajnok. 2010 óta a McLaren tagja. Eddig 297 versenyt teljesített, de hamarosan átlépi a 300-as határt, és ezzel a sportág történetének harmadik legtapasztaltabb versenyzőjévé válik. Összesen 15 győzelmet aratott, 50-szer állt dobogón, 8 alkalommal rajtolt az első rajtkockából és 8 leggyorsabb kör fűződik a nevéhez.

További tartalmak